Startpagina Covid 19

Coronamaatregelen voor seizoenarbeiders in volledige provincies Limburg en Vlaams-Brabant

De voorbije week kondigden enkele gemeenten in Limburg en nadien ook in Vlaams-Brabant coronamaatregelen af voor seizoensarbeiders. Deze worden nu uitgebreid naar de hele provincies.

Leestijd : 2 min

De provincie Limburg kondigt samen met Vlaams-Brabant nieuwe regels af voor seizoenarbeiders, in de strijd tegen het coronavirus. Seizoenarbeiders afkomstig uit oranje of rode zones moeten zich bij aankomst meteen laten testen op het coronavirus en in afwachting van het resultaat in quarantaine gaan. Van seizoenarbeiders afkomstig uit groene zones wordt bij aankomst de temperatuur gemeten en moet men bij verhoogde temperatuur een arts raadplegen. Ook moeten werkgevers dagelijks de temperatuur meten van hun seizoenarbeiders, deze bijhouden en bij verhoogde temperatuur of ziekteverschijnselen meteen een arts raadplegen.

De komst van extra werkkrachten is belangrijk voor de fruittelers, die op hen rekenen om de oogst binnen te halen. Het gaat volgens cijfers van de Limburgse provinciale dienst Landbouw om meer dan 10.000 personen per jaar in Zuid-Limburg alleen. Om een vlotte en veilige oogst te garanderen, is een provinciale aanpak dan ook aangewezen, klinkt het bij de provincie.

De regels treden vanaf vrijdag in werking en dit tot en met 31 augustus 2020. De seizoenarbeiders worden op de bedrijven in de provincie Limburg tewerkgesteld in dezelfde, vaste groepen van maximaal 10 personen. Indien er in die groep bij iemand een hoge temperatuur wordt vastgesteld of er een vermoeden van besmetting bestaat, moet de volledige groep in afwachting van het testresultaat worden afgezonderd. Waarnemend gouverneur Michel Carlier heeft de nieuwe regels vrijdag uitgevaardigd voor het grondgebied van de provincie. Het politiebesluit dat de maatregelen oplegt, wordt vrijdag nog uitgevaardigd. De lokale en federale politie zullen toezien op de naleving ervan. Overtredingen kunnen bestraft worden met een boete en/of gevangenisstraf.

Ook de gouverneur van Vlaamse-Brabant Lodewijk De Witte vaardigt vrijdag een gelijkaardig besluit uit.

Belga

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken