Startpagina Droogte

Uitbreiding captatieverboden waarschijnlijk

De stand van het oppervlaktewater in Vlaanderen is verder verslechterd, waardoor er wellicht ruimere captatieverboden zullen nodig zijn op provinciaal niveau. Dat zegt Bernard De Potter van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Leestijd : 1 min

Door de droogte staat het oppervlaktewater lager dan normaal. Daardoor mag op verschillende plaatsen in Vlaanderen geen water opgepompt worden uit waterlopen. In de provincie Vlaams-Brabant geldt dat al algemeen en in Antwerpen en Limburg wordt dat nog bekeken, zegt De Potter.

Ook de grondwaterstanden zijn verder gedaald. Op 73 procent van de meetlocaties stond het grondwater op 8 augustus zeer laag en op 22 procent van de locaties laag, blijkt uit het maandelijkse toestandsrapport van de VMM. De situatie is nu vergelijkbaar met die van vorig jaar, toen er ook al droogte was.

Voor de drinkwaterbevoorrading is er momenteel nog geen probleem, al vroegen de waterbedrijven eerder deze maand wel al om tijdens de hittegolf verstandig om te gaan met water. Water gebruiken om het gazon te sproeien of de auto te wassen, is volgens hen nu geen goed idee.

Belga

Lees ook in Droogte

Droogtecommissie stelt versoepeling oppompverbod voor

Akkerbouw De Droogtecommissie in Vlaanderen heeft voorgesteld om het verbod om water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen, aan te houden. De captatieverboden op de bevaarbare waterwegen in het IJzerbekken en op de Moervaart kunnen wel op de schop, met uitzondering van de plaatsen waar er nog blauwalgen zijn.
Meer artikelen bekijken