Startpagina Economie

Nederlandse boeren blokkeren tv-station

Tientallen Nederlandse boeren met trekkers hebben op zondagavond het Mediapark in Hilversum, vlakbij Utrecht, geblokkeerd. Zo protesteerden ze tegen het optreden van landbouwminister Carola Schouten in het TV-programma Zomergasten, waarin bekende Nederlanders naar de hand van zelf gekozen TV-fragmenten worden geïnterviewd.

Leestijd : 2 min

De blokkeerden met twintig trekkers vier rijen dik de weg bij de hoofdingang. De actie was volgens een woordvoerder niet bedoeld om de TV-uitzending onmogelijk te maken. De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) zegt dat de actie niet uit hun koker komt, maar wel door hen wordt ondersteund. Eerder organiseerde FDF een serie grote protestacties waarbij een belangrijk deel van het verkeer in Nederland werd stilgelegd.

De politie stuurde wagens maar ook een helikopter om de actie te observeren. Op het Mediapark is de publieke omroep gevestigd. Het mediapark was vaker toneel van demonstraties. Bovendien werd de politicus Pim Fortuyn er in mei 2002 vlak na een radio-uitzending vermoord en vond in januari 2015 een gijzeling in het centrum plaats.

De frustratie zit volgens Sieta van Keimpema, woordvoerder van FDF, diep. Carola Schouten zou zo goed als onzichtbaar zijn sinds ze een voor veel boeren onacceptabele voermaatregel oplegde. Dat maakt het des te pijnlijker, aldus FDF, dat ze nu tijd vrij maakt om over haar persoonlijke leven en overtuigingen te praten in een TV-programma.

Minister Schouten wil dat boeren per 1 september de hoeveelheid eiwit in veevoer verminderen, omdat dit leidt tot minder stikstofuitstoot. De landbouworganisatie LTO maar ook meer activistische boeren die zijn aangesloten bij FDF willen een alternatief systeem, dat volgens hen ook beter werkt. De kritiek is ook dat de regering met de maatregel niet de natuur zou sparen, maar woning- en wegenbouw mogelijk maakt.

Het TV-programma ging gewoon door.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken