Startpagina Economie

Grote stormschade bedreigt Amerikaanse graanoogst

Een waanzinnige storm heeft grote schade in veroorzaakt in Iowa, de Amerikaanse graanstaat bij uitstek. Zo’n 5,6 miljoen hectare – een derde van het areaal van Iowa - is beschadigd. Windstoten met een snelheid tot 160 km/u maakten tientallen graanopslagen met de grond gelijk. President Donald Trump heeft de noodsituatie afgekondigd.

Leestijd : 2 min

Om de omvang van de schade door de storm Derecho en het belang van Iowa in de graanwereld nog eens te onderstrepen: Vlaanderen telt een areaal van minder dan 650.000 hectare. De schade aan graansilo’s mag ook niet onderschat worden. Volgens The New York Times zijn mogelijk honderdduizenden tonnen graan verloren gegaan, zowel bij boeren als de handel. Veel boerderijen hebben ook te maken met omvangrijke schade aan gebouwen, die nog eens veel geld zal kosten.

De elektriciteit viel in enkele tientallen districten uit waardoor het dagelijks leven, privé en zakelijk, is ontregeld. Voor een totale schaderaming is het nog veel te vroeg. De Iowa Corn Growers Association, een verband van maïstelers, denkt dat pas over weken betrouwbare schattingen te maken zijn, en we pas over maanden deze kunnen staven aan de werkelijkheid. Dat het al snel om vele miljoenen zo niet miljarden gaat, lijkt duidelijk.

De boeren zitten vaak al niet breed bij kas, legt een econoom Chad Hart van Iowa State University uit in het artikel van de Times. Sinds 2013 is de ethanolindustrie in pas met een dalende olieprijs gekrompen waardoor de vraag naar maïs voor verwerking tot brandstof terugviel. Daar kwam sinds de verkiezing van Trump tot president een handelsoorlog met China bij. Plots viel zo ongeveer de belangrijkste buitenlandse markt voor Amerikaanse graan en soja helemaal weg. Men moest met korting elders, onder meer Europa, aanbieden.

Daarnaast zijn oogsten de laatste jaren wereldwijd behoorlijk geweest, waardoor de wereldvoorraad ruim heet. Ook dat zet druk op de prijs, omdat de handel en verwerking zien dat ook bij een misoogst er voldoende grondstoffen zullen zijn. Aan het begin van het jaar leidde een handelsdeal met Japan tot wat optimisme, maar de corona-pandemie en nu de waanzinnige stormschade hebben dat ruimschoots teniet gedaan. Vice-president Mike Pence reist naar het gebied en zal naar verwachting noodsteun vrijmaken.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken