Startpagina Akkerbouw

Eerste maïs in Noord-Limburg al gehakseld

De droge en warme weersomstandigheden van de afgelopen weken laten opnieuw hun sporen na in de maïs. Zodanig zelfs dat in Noord-Limburg een droge stof percentage werd gemeten van 26 tot 27% en hier en daar als maïs werd gehakseld. Dat meldt het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) in een eerste afrijpingsbericht.

Leestijd : 2 min

Het LCV volgt al jaren verspreid over Vlaanderen de afrijping op. In haar netwerk worden 4 rassen van een verschillende vroegheid elke week bemonsterd. Het LCV-netwerk is weeral vroeger dan normaal gestart. Net als de voorgaande jaren was het verdrogen van de maïs, maar soms ook het ontbreken van een kolf de aanleiding om te gaan oogsten. Door de situatie te velde zijn enkele LCV-partners vorige week gestart met de staalnames om de afrijping van de maïs op te volgen.

De locaties in Limburg (Meeuwen en Tongeren) zijn koploper. Bij de staalname op 13 augustus werd er een droge stof percentage gemeten van 26-27%. Bij de andere locatie in Limburg (locatie Bocholt) lag het gemiddelde droge stofpercentage zo’n 5% lager, maar daar was dan ook 10 dagen lager gezaaid. Wat de Antwerpse Kempen betreft liet de locatie in Zoerle een gemiddeld droge stofpercentage zien van ca 22%. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het perceel enkele dagen voor de staalname werd beregend.

De locatie Geel die pas eind mei gezaaid werd na een snede gras, had een droge stof percentage van 19%. In tegenstelling tot heel wat percelen gezaaid na gras, is de mais hier vrij gelijkmatig ontwikkeld met een goede kolfzetting. Aan de andere kant van het land meer bepaald in Moorslede (West-Vlaanderen) noteerde men een gemiddeld droge stof gehalte van 22%.

Vergeleken met eenzelfde tijdstip in 2019 zien we op de locatie Meeuwen dat de droge stofpercentages zo’n 4% hoger liggen. Voor de andere locaties kunnen de vergelijking volgende week maken. Hoe de afrijping verder zal evolueren, zal afhangen van het weer tijdens de volgende weken. We raden aan om elk perceel goed op te volgen. Op basis van de ervaringen uit 2018, heeft het weinig zin om, verdroogde, kolfloze mais te laten staan. Het wordt echter een stuk moeilijk wanneer binnen een perceel zowel goed gevulde kolven als kolfloze planten voorkomen.

Goed opvolgen blijft de boodschap van LCV.

week33

Lees ook in Akkerbouw

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken