Startpagina Veeteelt

Een veehouder verliest 4 koeien en een stier aan... een taxushaag

Op 24 februari zag vleesveehouder Marcel Jacobs 4 drachtige koeien dood neervallen in de wei. Een dag later volgde een stier. De dierenarts kwam erbij en trok een duidelijke conclusie: de dieren hadden takken van een overhangende taxushaag van de boeren in hun maag. “De directe schade is 16.000 euro, en de verzekeraar van de buren accepteert de aansprakelijkheid niet.”

Leestijd : 3 min

Marcel Jacobs (64) woont al zijn hele leven op een boerderij die gesticht werd in 1924. “Nog 4 jaar en dan bereiken we de 100 jaar”, zegt hij als we over het erf wandelen. Maar of ze dat halen is nog maar de vraag. De hoeve ligt wat verloren tussen een nieuwgebouwde woonwijk en het winkelcentrum in Wijnegem, dat jaarlijks rond 8 miljoen bezoekers trekt. “Ze willen me uitkopen zoals dat met de anderen gebeurd is.”

Jacobs is een soort Laatste der Mohikanen. Vijftien jaar geleden, na het overlijden van zijn vader, nam hij de boerderij over. Daarvoor werkte Jacobs voor een loonwerker en biersteker. Hij trouwde nooit en zou altijd op de boerderij blijven wonen. “Het is niet iets dat je zomaar gedag zegt. Toch zal het misschien moeten. Ik heb geen opvolging en hoewel ik met de buren nu geen problemen heb: als enige veehouder in zo’n gebied ben je al snel ‘die stinkboer’. Het is niet anders, maar voorlopig blijf ik nog.”

Jacobs laat het autopsierapport met de foto’s zien. De conclusie is duidelijk: een overhangende taxushaag.
Jacobs laat het autopsierapport met de foto’s zien. De conclusie is duidelijk: een overhangende taxushaag. - Foto: JCB

Ooit verbouwde Jacobs flink wat maïs en telde de veestapel 120 stuks. Maar noodgedwongen, hij is slecht ter been, bouwde hij af tot nog maar een stuk of 10 beesten, Belgisch witblauw. Daarnaast heeft Jacobs tot grote vreugde van een hele reeks paardenmeisjes in de woonwijk een fors aantal paarden. Ze komen zonder aankondiging het erf op, groeten hem en vragen hoe ze kunnen helpen. Waarom? “Ach waarom niet?”

De weinige runderen die er nog zijn, getuigen van een grote passie. Afscheid nemen van de beesten doet Jacobs bewust niet. Hij is landbouwer en wil dat blijven. Maar veel geld ermee verdienen zit er niet in, en dat maakt het doodvallen van 5 beesten een extra groot probleem. Het was bizar, legt Maria Appeldoorn uit. Ze is sinds zo’n 30 jaar zijn levensgezellin. “Marcel ging kijken naar een liggend dier toen een ander dier zo, plotsklaps, omviel.” Vier vaarzen stierven en een dag later volgde de dekstier.

Veearts twijfelt niet

Het autopsierapport van dierenartsenpraktijk Kerckenbosch is duidelijk. De dieren waren zeer goed gevoed. Verschillende dieren vertoonden uitwendige bloederige neusvloei. Verschillende dieren hadden op hun tong gebeten die uit de bek stak. Bij één van de koeien voerde de veearts een autopsie uit. In de buikholte werd een drachtige baarmoeder (circa 8 maanden) aangetroffen. De pens was goed gevuld en bevatte takjes taxus. Het zijn vrij traag groeiende bomen of struiken die zeer lang kunnen leven. De hoogte kan variëren van 2,5 tot 20 m en de boomstammen kunnen een omtrek tot 5 m bereiken.

De gewraakte taxushaag wordt nu keurig bijgehouden door de buren, die de zaak heel vervelend vinden.
De gewraakte taxushaag wordt nu keurig bijgehouden door de buren, die de zaak heel vervelend vinden. - Foto: JCB

In de longen vond de arts bloedingen en het hart was sterk uitgezet. Na het opsommen van nog allerlei specifieke bloedingen en onregelmatigheden komt de veearts tot de conclusie: taxusintoxicatie. En uit de uitwendige tekenen bij de andere dieren en het analoge ziekteverloop mag volgens hem besloten worden dat alle dieren gestorven zijn ten gevolge van een taxusvergiftiging. De taxustakjes waren afkomstig van een taxushaag bij de buren. De haag scheidt een tuin en de weide. Normaal wordt tussen de haag en de met schrikdraad omgeven weide 1 meter afstand bewaard.

“Maar ja, de haag is gegroeid en die mensen hebben dat niet tijdig gezien. Ikzelf had ook niet tijdig gemerkt dat de takjes bereikbaar waren voor de beesten.” De buren waren meteen schuldbewust. “Geen problemen tussen ons en de buren”, benadrukt Jacobs. De kwestie werd doorgestuurd naar KBC, waar de buren een aansprakelijkheidsverzekering hebben. De schade is niet alleen spijtig maar ook duur.

Schade loopt in de papieren

Agrarisch advocatenkantoor ’t Landgoed uit Schoten komt in de ingebrekestelling tot 16.073 euro. De 4 drachtige koeien werden op basis van noteringen in Landbouwleven geraamd op een totale waarde van 8.600 euro. De dekstier wordt becijferd op een waarde van 3.500 euro. De waarde van de 4 toekomstige kalven komt uit op 825 euro. Los daarvan moest natuurlijk ook worden betaald voor de ophaling van de kadavers. De aansprakelijkheidsverzekeraar is niet akkoord met de volledige aansprakelijkheid voor de gebeurtenis. “Het wordt dus toch juridisch gedoe.” De rechtsbijstandsverzekering geldt volgens Jacobs’ verzekeringsagent alleen voor de privépersoon, en niet voor het bedrijf. De ingebrekestelling komt op 2 september voor.

Jan Cees Bron

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken