Startpagina Actueel

FAVV gaat alle nertsenbedrijven actief controleren in kader van Covid-19

In september start het FAVV, het Federaal Voedselagentschap, een monitoring op alle nertsenbedrijven in ons land op om na te gaan of er zich besmettingen met het virus voordoen of voorgedaan hebben. Het gaat om 15 nertsenhouderijen in Vlaanderen. In Wallonië is die activiteit verboden.

Leestijd : 1 min

Eerder al berichtte Landbouwleven over de verhoogde waakzaamheid bij het FAVV rond nertsenhouderijen en Covid-19. Er zijn nu meer details bekend. Verantwoordelijken van nertsenhouderijen waren eerder al verplicht om bioveiligheidsmaatregelen op hun bedrijf toe te passen om de insleep en de verspreiding van het virus te voorkomen.

Actieve controles op 15 bedrijven Daarnaast was er ook de verplichting om de lokale controle eenheid (LCE) op de hoogte te brengen van abnormale sterfte bij productienertsen. Naast dit eerder passief toezicht gaat het FAVV nu een stap verder. Vanaf september wordt een actieve monitoring opgestart bij alle nertsenhouderijen. Het gaat in Vlaanderen om 15 bedrijven. In Wallonië is die activiteit verboden. De activiteit in Vlaanderen is toegestaan tot 1 december 2023. Bedoeling is om na te gaan of er zich besmettingen met het virus voordoen of voorgedaan hebben bij nertsen. De FAVV-inspecteur-dierenartsen zullen worden ingeschakeld om monsternemingen uit te voeren en maatregelen te nemen als er bevestigde gevallen zouden zijn. De analyses zullen worden uitgevoerd door Sciensano en de kosten zijn ten laste van het FAVV. LV-AV-FAVV

Lees ook in Actueel

Federale regering buigt zich vrijdag over prijzen in agrovoedingsketen

Boerenprotest De federale regering wil aanstaande vrijdag (3 mei) "landen" met een reeks maatregelen die verband houden met de prijzen in de agrovoedingsketen. Dat heeft vicepremier en minister van Landbouw David Clarinval (MR) maandag 29 april gezegd voor de start van een vergadering van de Europese landbouwministers in Luxemburg.
Meer artikelen bekijken