Startpagina Actueel

Verzekeraar saneert asbestdaken en vervangt ze door zonnepanelen

De Nederlandse verzekeringsfirma Univé gaat de komende jaren de asbestdaken van een vijftigtal boerderijen, bedrijven en sportcomplexen kosteloos vervangen. Dit in ruil voor de groene stroom die de zonnedaken opwekken.

Leestijd : 2 min

Asbest is al langer een doorn in het oog. Het was geruime tijd aanzien als een degelijk isolerend product, maar bij beschadiging van de panelen komen er kankerverwekkende asbestvezels vrij. Volgens OVAM ben je als particulier vandaag niet verplicht om asbesthoudende toepassingen in je gebouw of woning te verwijderen, tenzij het asbest in slechte staat is of ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen.

Toch verwijder je asbest best, want dat is alleen maar positief voor de waarde van het gebouw. In de loop van 2022 zal het trouwens verplicht zijn om een asbestattest voor te leggen bij de verkoop van constructies ouder dan 2001. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar over een asbestattest beschikken.

Nederlandse verzekeraar biedt concept aan

En dat is ook de insteek van de Nederlandse verzekeraar Univé. De coöperatieve verzekeraar stelt dat bijna 50 % van haar agrarische klanten nog meerdere gebouwen met asbestdaken op hun bedrijfslocatie heeft. Er geldt momenteel geen verplichtig tot verwijderen ervan. Lokale besturen kunnen wel verwijdering vragen bij beschadiging. Veel ondernemers met een asbestdak zitten volgens Univé in een financiële spagaat. Een asbesthoudend bedrijfspand is nagenoeg onverkoopbaar, wat problemen kan opleveren voor de bedrijfscontinuïteit. Daarnaast zijn asbestdaken moeilijk verzekerbaar en is sanering van het dak vaak een erg kostelijke investering.

Univé ziet het concept Duurzame Zeker heid daarom als een oplossing voor het probleem van de asbestdaken. Leden kunnen kosteloos hun asbestdaken laten saneren en voorzien van zonnepanelen. De opgewekte stroom wordt verkocht aan particuliere leden. De coöperatieve verzekeraar deed alvorens deze lancering een succesvolle pilot op een boerderij in Groenlo. De 3.000 vierkante meter gesaneerd dak op het gemengde rundvee- varkensbedrijf is nu voorzien van 700 zonnepanelen, waarop 50 huishoudens zijn aangesloten.

Vanaf september verwacht Univé de eerste 50 boerderijen, bedrijfspanden, sportcomplexen en ander zakelijk vastgoed in een aantal regio's asbestvrij te maken en de eerste 2.500 huishoudens van duurzame, regionaal opgewekte energie te voorzien.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken