Startpagina Actueel

Leuven neemt bijkomende maatregelen voor dierenwelzijn op evenementen

Leuven neemt bijkomende maatregelen om het dierenwelzijn te garanderen op evenementen. Zo is het voortaan verboden om nog levende dieren te verkopen op markten en tijdens concerten dieren bloot te stellen aan lawaai. Ook op bijvoorbeeld de jaarmarkt gelden striktere regels.

Leestijd : 2 min

Leuven voert volgens bevoegd schepen Thomas Van Oppens (Groen) een verbod in op de verkoop van levende dieren op markten om op die manier impulsaankopen te voorkomen. “De dieren worden er vaak zonder veel nadenken aangekocht. Nadien beseft men dat men het toch niet wil wat zeer nefast is voor het betrokken dier. We willen dat dergelijke aankopen meer doordacht gebeuren.”

Bezoekers mogen hun huisdieren, met uitzondering van geleidehonden, niet meebrengen naar concerten en andere evenementen met grote drukte, veel lawaai en alcoholgebruik. De dieren ondergaan in dergelijke situaties steeds veel stress. “Met deze wijziging willen we de politie de mogelijkheid geven om in dergelijke gevallen in te grijpen”, aldus Van Oppens.

Veemarkt blijft mogelijk

Op de Leuvens jaarmarkt – normaal gezien dit jaar op 7 september maar uitzonderlijk afgelast door corona – staan traditioneel ook paarden, runderen en kleinvee op de veemarkt en veeprijskamp in de Heilige Geeststraat en op het Sint-Jacobsplein. Hun aanwezigheid betekent voor veel stedelingen een unieke kans om de imposante beesten van dichtbij te bewonderen. Dat zal in de toekomst gelukkig nog mogelijk zijn.

Bij Leuvense evenementen met dieren wordt van de dierenbegeleiders steeds een diervriendelijke houding verwacht
Bij Leuvense evenementen met dieren wordt van de dierenbegeleiders steeds een diervriendelijke houding verwacht - Foto: Persdienst stad Leuven

Maar bij evenementen met dieren wordt van de dierenbegeleiders steeds een diervriendelijke houding verwacht, aldus Van Oppens. “Het transport moet zo kort mogelijk gehouden worden en zeer weinig gevolgen hebben voor de dieren. Ter plekke moeten de dieren te allen tijde beschikken over proper drinkwater, voldoende bewegingsruimte en voldoende beschutting tegen wind en neerslag. Ze moeten ook regelmatig gevoederd worden en op een droge ondergrond kunnen liggen.”

Belga / AV

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken