Startpagina Actueel

Berekenen van watervoetafdruk helpt water besparen

Niet wetende dat we opnieuw een droogteperiode tegemoet gingen, lanceerde de Belgische ngo ‘Join For Water’ dit voorjaar de tool ‘Water Telt’. Hiermee kunnen Belgen hun watervoetafdruk berekenen en stilstaan bij hun waterverbruik. Intussen deden meer dan 3.000 Vlamingen dit al. Ze besparen op jaarbasis samen zo’n 320 miljoen liter water.

Leestijd : 2 min

Join For Water is een ngo voor ontwikkelingssamenwerking die zich inzet voor een beter waterbeheer in landen in ontwikkeling, maar ook in België. Join For Water ondersteunt concrete projecten maar vooral ook de processen voor een duurzaam waterbeheer. Dit gebeurt in samenwerking met lokale ngo's, boeren- of gebruikersorganisaties, plaatselijke en regionale overheden.

Water is schaars, dat bleek nog maar eens dit voorjaar in eigen land. Met de campagne ‘Water Telt’, wil Join For Water mensen daarom beter informeren over hun (werkelijke) waterverbruik. Via de calculator op de site kunnen ze hun watervoetafdruk berekenen. Die voetafdruk geeft niet alleen aan hoeveel water er uit onze kraan komt (ons direct waterverbruik), maar ook hoeveel water er nodig is om ons voedsel, kleding, spullen en energie te produceren (ons indirect waterverbruik). “Heel wat producten die we consumeren, worden bovendien geïmporteerd uit landen die vandaag al te kampen hebben met waterschaarste. Denk bijvoorbeeld aan asperges uit Peru, boontjes uit Kenia of chocolade uit Ivoorkust. Het water dat nodig is om deze producten te maken, is daardoor niet langer beschikbaar als drinkwater voor de plaatselijke bevolking. Via de ‘Water Telt’-campagne willen we daarom ook meer aandacht vragen voor ons ‘indirect’ waterverbruik”, stelt Dries Moorthamers van Join For Water.

De Vlaming verbruikt zo’n 100 l kraantjeswater per dag terwijl onze gemiddelde watervoetafdruk – met maar liefst 7.400 l per dag – een heel pak hoger ligt. Dit is bovendien ook nog eens 4.000 l meer dan het wereldwijde gemiddelde.“We zijn ons er vaak niet van bewust, maar dagelijks verbruiken we tot 70 keer meer water dan het water dat we thuis uit de kraan zien stromen. Willen we water wereldwijd beschikbaar houden voor toekomstige generaties, dan zullen we er heel wat zuiniger moeten mee omspringen,” aldus Dries Moorthamers .

Sinds de lancering van de campagne volgen al meer dan 3.000 Vlamingen hun dagelijkse waterverbruik op. Ze besparen op jaarbasis samen zo’n 320 miljoen l water!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken