Startpagina Actueel

Reizende expo ‘Wolven in Limburg’ strijkt neer in Genk

De reizende pop-uptentoonstelling "Wolven in Limburg" strijkt van 9 september tot 1 november neer in het Genkse Thor Park. De informatieve expo focust op het wel en wee van de wolf in de provincie Limburg en op hoe mens en dier met elkaar kunnen samenleven.

Leestijd : 2 min

De expo is een initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos, het Provinciaal Natuurcentrum, en de natuurgebieden Duinengordel, Bosland en Kempen-Broek. Ze was begin dit jaar nog te bezichtigen in het Mariahof van Natuurpunt Bree en afgelopen zomer in het Bezoekerscentrum Kiewit.

Sinds woensdag is ‘Wolven in Limburg’ te zien in de onderste etage van Thor Central, het voormalige hoofdgebouw van de mijn van Waterschei op de site van Thor Park. "Door de ligging aan de ingang van het Nationaal Park Hoge Kempen is deze locatie een passende plek voor een tentoonstelling rond het thema van de wolf", verklaart schepen van Duurzaamheid Toon Vandeurzen (CD&V).

Ook Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is blij dat de wolvenexpo in haar stad neerstrijkt. "Er zijn veel misverstanden over de wolf en die proberen we hier de wereld uit te helpen. Zo is de wolf van nature mensenschuw, niet zoals in de sprookjes dus", vertelt Demir. "Samenleven met de wolf is natuurlijk een uitdaging, maar het kan. Voor het eerst in 150 jaar hebben we met de Bosland Daltons zelfs jonge welpjes in Limburg."

De gratis expo zet vooral in op educatie, waardoor de tentoonstelling in het bijzonder geschikt is voor kinderen. Zo komt onder meer het eetpatroon en het gedrag van het dier aan bod, naast de manier waarop veehouders hun vee het best kunnen beschermen. Pronkstuk van de expo is Roger, de wolf die in maart 2018 in Opoeteren werd aangereden. Hij werd opgezet door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken