Startpagina Actueel

Vlaams minister-president Jambon doet zomerstage bij tomatenkwekerij

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft donderdag een zomerstage gedaan in een van de grootste vleestomatenkwekerijen van ons land. Op die manier werd hij ondergedompeld in de tuinbouwsector en leerde hij hoe innovaties het bedrijf productiever en ecologischer maken. Jambon ging ook zelf aan de slag bij de sorteermachine.

Leestijd : 2 min

Jambon was te gast in het glastuinbouwbedrijf van Johan en Nancy Van Bulck-Hugo in Putte. Het bedrijf is één van de grootste telers van vleestomaten in ons land en is met de nodige technologie uitgerust om alles efficiënter en met meer aandacht voor duurzaamheid en ergonomie aan te pakken. Zo staan de planten op plukhoogte, zodat de plukkers minder rugklachten hebben. Ook wordt heel wat warmte en energie opgewekt die omgezet worden naar elektriciteit. Het bedrijf produceert jaarlijk voldoende energie om 5.500 gezinnen van stroom te voorzien. Een groot deel wordt in het eigen bedrijf gebruikt, de rest wordt op het net geplaatst.

De uitnodiging voor de stage kwam er onder impuls van de Boerenbond. "De zomerstage is een uitstekende kans om de land- en tuinbouw nog beter te leren kennen en biedt de minister-president de gelegenheid om zich volledig onder te dompelen in het reilen en zeilen van een landbouwbedrijf", zegt voorzitter Sonja De Becker. "Het is ook een gelegenheid om persoonlijk met de bedrijfsleiders te praten over diverse thema's. Waarmee moet een landbouwer dagelijks bezig zijn? Wat zijn de uitdagingen en obstakels?" Jambon zelf was onder de indruk van wat hij te zien kreeg. "Ik heb nog nooit in een tuinbouwbedrijf gewerkt en ben wel onder de indruk over hoe high tech alles hier verloopt", zegt hij. "Er is veel aandacht voor duurzaamheid, er worden zelfs insecten ingezet om slechte insecten op een natuurlijke wijze te verdelgen. Het is altijd goed om even uit de ivoren toren in Brussel te komen en het bedrijfsleven te leren kennen. Er is altijd een spanningsveld tussen duurzaamheid, milieu en landbouw, maar ik denk dat dit soort bedrijven net partner moeten worden van milieuorganisaties om de klimaatdoelstellingen te halen." Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken