Startpagina Economie

G20 wil investeringen in de landbouw stimuleren

De G20 van grootste economieën wereldwijd willen publieke en private investeringen in de wereldwijde landbouw stimuleren. Dat is de uitkomst van een ministeriële topbijeenkomst die werd georganiseerd door Saoedi-Arabië. De investeringen moeten zorgen voor meer voedsel, hogere inkomens, algemene economische groei en jobs.

Leestijd : 2 min

Concrete getallen worden in de slotverklaring van de G20-top niet genoemd, maar het initiatief is vooral gericht op landbouwers in landen met een onderontwikkeld financieel systeem. In arme landen ontbreekt vaak toegang tot krediet of is dit in de praktijk zo goed als voorbehouden voor mannen, terwijl in veel landen de meeste boeren vrouw zijn.

De directeur-generaal van de wereldvoedselorganisatie FAO, Qu Dongyu, nam deel aan de virtuele G20-top over landbouw en water. De Chinees zei dat de FAO denkt dat wereldwijd 2,7 miljard ton graan wordt geoogst, wat een absoluut record is en 58 miljoen ton meer dan in 2019. Ook stelde hij vast dat de wereldwijde waardeketen van voedsel goed is blijven functioneren tijdens de Covid-19-pandemie.

Maar volgens Qu moeten landen ondanks de overvloed aan graan toch waakzaam blijven. “Wereldwijde markten zijn op dit moment goed voorzien. Maar, als de wereldwijde economie niet zo gemakkelijk hersteld, zal de toegang tot voedsel negatief worden geraakt door lagere inkomens en een verlies aan jobs. We moeten ervoor zorgen dat handel vlot kan verlopen om bij te dragen aan voedsel- en voedingszekerheid wereldwijd.”

Qu benadrukt het belang van het AMIS-informatiesysteem, waarbinnen marktinformatie wordt verzameld en gedeeld, en bedankte Saoedi-Arabië voor het doneren van 1 miljoen dollar voor het initiatief. AMIS werd in 2011 opgericht op vraag van de G20, die bezorgd was over sterke fluctuaties in voedselprijzen. Het AMIS-systeem wordt beheerd door de FAO.

Meer honger

De FAO vreest dat de pandemie zo’n 132 miljoen mensen extra ondervoed zal maken in 2020. In totaal gaat het dan om ruim 820 miljoen mensen die voeding tekort komt. Het aantal kan in de komende jarennog oplopen als niet voldoende wordt geïnvesteerd in de landbouw. Het gaat dan niet alleen om investeringen in landbouwtechnologie, hulpmiddelen etc. Maar ook, aldus Qu, om bijvoorbeeld investeringen in het terugdringen van voedselverspilling en het duurzaam omgaan met zoetwaterbronnen. De landbouw is goed voor ongeveer 70% van het totale zoetwatergebruik. Ten slotte benadrukte Qu het belang van antimicrobiële resistentie.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken