Startpagina Economie

Vlaams Bijeninstituut lanceert BeeTV voor imkers en bijenliefhebbers

Het Vlaams Bijeninstituut (VBI), een koepel van imkerverenigingen, start in oktober met uitzendingen van eigen reportages op zijn website en een YouTube-kanaal. BeeTV is zowel bedoeld voor professionele imkers, hobbyisten als bijenliefhebbers in het algemeen, stelt het VBI.

Leestijd : 1 min

BeeTV werd dinsdag voorgesteld op www.vlaamsbijeninstituut.be, waar ook de toekomstige uitzendingen te vinden zullen zijn. Met het kanaal hoopt het VBI vooral de jongste generatie imkers aan te spreken. "Er komt steeds meer kijken bij een succesvolle imker zijn en we merken dat jonge imkers vooral op internet naar informatie zoeken", zegt VBI-voorzitter René De Backer. "Daar staat echter veel valse info en wij willen dat bestrijden door een kanaal met informatie die gedragen wordt door de wetenschap."

Zowel de honingbij als de wilde bij heeft het de laatste jaren erg moeilijk, door een combinatie van factoren als het verdwijnen van groene ruimte, parasieten, ziektes, pesticiden, de klimaatverandering en de komst van de Aziatische hoornaar. "Imkers die honingbijen kweken hebben vaak weinig kennis van de wilde bij en natuurliefhebbers kennen weinig van imkers", stelt De Backer. "Ze zouden elkaars leefwereld beter moeten leren kennen, want de wilde en honingbij leven naast elkaar. Ook daar willen we een bijdrage toe leveren." BeeTV zal in oktober starten met één reportage per maand, maar dat wordt mogelijk nog opgeschaald. Het televisiekanaal zal het papieren magazine van het VBI vervangen.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken