Toch nationale stamboekopname Haflingers

De vierjarige importmerrie Labella werd in Koningshooikt genomineerd tot elitemerrie.
De vierjarige importmerrie Labella werd in Koningshooikt genomineerd tot elitemerrie.

Met deze opname krijgt de eigenaar een inzicht in de kwaliteiten van zijn merrie en de hengsteigenschappen waarmee eventueel moet rekening gehouden worden om kwaliteitsverbetering na te streven.

Na het afronden van de sportactiviteiten van BHV-sport gingen eerst de verrichtingsproeven voor de twee aangemelde dekhengsten door. Jonge hengsten die voor het eerst werden goedgekeurd, moeten binnen de tijdspanne van één jaar de verrichtingsproeven afleggen. Alcanar van Frankenastate (liz. Alcanara) van Niki Fieu uit Veurne en Win For Life van Beauvoorde (liz. Winterzauber) van Gino Verplancke en Charlotte Michiels uit Torhout werden zowel bereden als aangespannen op een heel keurige en nette manier voorgesteld. “Beide hengsten slaagden met brio in deze sportieve karaktertest, waardoor ze tevens worden toegelaten tot de komende hengstenkeuring in februari 2021”, vertelde ons Kurt.

Na deze proeven werd de stamboekopname 2020 ingericht, dit zonder een klassement en uitreiking van prijzen om het coronaproof te houden. Nadat alle merries waren opgemeten – stokmaat, rompomtrek en pijpomtrek – hielden deze zich één voor één klaar om individueel door de jury beoordeeld te worden. Twee importmerries uit Oostenrijk en zes in België gefokte merries: Amely (liz. Steuermann) van Joeri Vanoverbeke uit Wielsbeke, Alexia van Stal de Lindehoek (liz. Alcantara) van Anneleen Goudeseune uit Kemmel, Midnight Miracle (Aron van de Haflingerborg) van Saskia Koppenol uit Dessel, Labella (liz. Straden) van Bruno Ronsijn, Amalia (liz. Neustar) van Jolien Nuyts uit Olmen, Astrid van Stal de Lindehoek (Steinbach) van Anneleen Goudeseune uit Kemmel, Flikka van de Zeeweg (liz. Alcantara) van Luc Blondeel uit Aartrijke en Finina (liz. Anselazio) van Benny Desiron uit Bekkevoort. Allen werden opgenomen in de topklasse van de Belgische Haflingerfokkerij die inmiddels bijna 400 Haflingermerries telt.

Labella

De vierjarige importmerrie Labella werd eveneens genomineerd tot elitemerrie. “Zij is een grote en grootramige merrie met een stokmaat van 156 cm. Ze staat goed in het ras, heeft een expressief voorkomen en een lange hals die deze merrie siert in haar exterieur. De merrie is mooi gevormd in haar voor- en middenhand, in de achterhand is het kruis echter kort en hellend. Het fundament is kwaliteitsvol met slanke voorbenen die goed worden weggeplaatst en achterbenen die voldoende sterk worden gebruikt in de beweging”, besluit Kurt Broché.

Bernard Lenaerts

Meest recent

Meest recent