7 jonge velduilen uitgevlogen in Westkustpolders

Het nest bevond zich op een gemengde grasstrook bij een landbouwer die via de beheerovereenkomsten van de VLM de aanwezige akkervogels een duwtje in de rug geeft.
Het nest bevond zich op een gemengde grasstrook bij een landbouwer die via de beheerovereenkomsten van de VLM de aanwezige akkervogels een duwtje in de rug geeft. - Foto: Dieter Coulembier, VLM.

Broedgevallen van velduil in Vlaanderen blijven vooralsnog eerder zeldzaam. Dit jaar waren er in Lampernisse - Diksmuide twee broedgevallen​. Eén koppel koos een perceel grasland met 'beheerovereenkomst weidevogels' uit om zijn jongen groot te brengen, het andere koppel broedde op een hooilandperceel van Natuur en Bos (ANB).

De VLM-bedrijfsplanner volgde de nesten van nabij op en maakte de nodige afspraken met de betrokken landbouwers. Velduilen broeden immers op de grond en zijn daar heel kwetsbaar voor elke landbouwactiviteit. Het maaien van de percelen werd uitgesteld tot begin juli en zo konden niet minder dan 7 jongen succesvol uitvliegen.

In 2019 waren er al enkele broedgevallen in Lampernisse en broedde er voor het eerst ook een velduil in de Moeren (Veurne, West-Vlaanderen). Het nest bevond zich op een gemengde grasstrook bij een landbouwer die via de beheerovereenkomsten van de VLM de aanwezige akkervogels een duwtje in de rug geeft.

VLM

Meest recent

Meest recent