Startpagina Veeteelt

Kuhn presenteert zelfrijdende voermengwagen Aura

Kuhn stelde vorige maand haar autonome zelfrijdende voermengwagen , genaamd Aura, voor. Deze nieuwe machine brengt een breed scala aan werelden samen: van mechanica en hydrauliek tot elektronica, robotica, beveiliging en navigatie.

Leestijd : 3 min

De Aura is een allesomvattende oplossing voor het laden van alle componenten van de verschillende voerrantsoenen, het wegen, mengen, verdelen en aanschuiven van het voer.

Constructie

Vooraan de machine is er een multifunctionele frees voor het laden van gras- of maïskuilvoer, stro enz. De frees is ontwikkeld om het energieverbruik te verminderen en transporteert het ruwvoer naar de opvoerband. De overige rantsoencomponenten, zoals krachtvoer en mineralen, worden geladen via vijzels die op de voersilo's zijn gemonteerd. De vijzels zijn uitgerust met een ontvanger die communiceert met de zender van de Aura.

De mengkuip heeft een inhoud van 3m3 en is uitgerust met twee verticale vijzels. Hiervoor is gekozen omdat deze een lagere vermogensbehoefte vraagt dan een enkele mengvijzel met een grotere diameter. Het verdelen van het voer gebeurt door een dwarstransportband die links of rechts van de machine het voer lost. De zelfrijdende voermengwagen is uitgerust met roterende borstels die het (rest)voer richting het voerhek schuiven. Deze borstels werken gelijktijdig met de voerdistributie of schuiven alleen het restvoer terug.

De Aura is uitgerust met twee stuursystemen: RTK GPS-simkaartvrije technologie in combinatie met bewegingssensoren voor gebruik buiten op het erf en Lidar-technologie voor manoeuvreren binnenin de stal en voeropslagruimtes. De systemen zorgen voor een tot op de centimeter nauwkeurige positionering. Als het GPS-signaal wegvalt, stellen bewegingssensoren de machine in staat om nauwkeurig zijn positie en de vereiste route te identificeren. Dit ook op hellingen tot 20%. Het veiligheidssysteem van de Aura beschikt over een groot aantal sensoren met verschillende technologieën (radar, laser, echografie) en ‘gevoelige randen’ rondom de machine om in alle veiligheid te werken.

Om over voldoende vermogen te beschikken voor de laad-, meng-, en losfunctie is de Aura uitgerust met een 42 kW Stage 5-motor en voldoet hiermee aan de huidige emissienormen. Als optie kan ook gekozen worden voor de ‘e-hybride’-uitvoering. Deze schakelt automatisch naar de elektrische modus tijdens het verdelen van het voer.

Management

De taken die de veehouder verzend, worden opgeslagen in de rantsoensoftware. De precieze hoeveelheden van elk rantsoencomponent, de verdeelpunten waar het voer ligt en het aantal dagelijkse verdelingen worden allemaal geregistreerd.

De Aura verzorgt voerbeurten op bepaalde tijdstippen die vooraf door de veehouder zijn geprogrammeerd. Het verstrekken van een vers, gemengd voerrantsoen op meerdere momenten per dag stimuleert de ruwvoeropname en daarmee de gezondheid van de dieren. Het maakt ze actiever om naar het voerhek te komen en het zorgt voor meer rust in de stal.

Toekomst

De laatste testen zullen eind 2020 in Frankrijk plaatsvinden. Halverwege 2021 zullen de eerste Kuhn Aura’s in uitsluitend Frankrijk bij veehouders worden ingezet. Frankrijk is één van de landen waar het gebruik van robots in de landbouw (melken en voeren) tot de hoogste van Europa behoort.

Vervolgens zal Kuhn de Aura internationaal introduceren. Volgens de huidige schattingen zullen de eerste internationale leveringen mogelijk zijn vanaf eind 2023, begin 2024.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken