Startpagina Actueel

EU-parlement mikt naar 60% reductie van de broeikasgassen

Alle lidstaten moeten tegen 2050 klimaatneutraal zijn, zegt het Europees Parlement in een stemming over de EU-klimaatwet, waarin wordt opgeroepen tot ambitieuze emissiereductiedoelstellingen voor 2030 en 2040. Zo moeten bijvoorbeeld de broeikasgassen niet met 55 % maar met 60 % gereduceerd worden tegen 2030.

Leestijd : 2 min

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen onthulde begin december 2019 samen met vice-voorzitter Frans Timmermans de zogenaamde green deal; de ambitieuze strategie om van het Europese continent tegen 2050 het eerste klimaatneutrale ter wereld te maken. Eén van de belangrijke elementen in dit plan is de vermindering van de hoeveelheid broeikasgassen.

Van 55 naar 60 % reductie

De huidige emissiereductiedoelstelling van de EU voor 2030 is 40% in vergelijking met 1990. De Commissie heeft in september nog voorgesteld om deze doelstelling te verhogen tot ‘ten minste 55%’ in het gewijzigde voorstel voor een EU-klimaatwet. De leden van het Europees Parlement legden op 7 oktober de lat nog hoger. Ze roepen op tot een verlaging van 60% in 2030.

Er waren bij de stemming 392 stemmen voor, 161 tegen en 142 onthoudingen. De nieuwe wet heeft tot doel de politieke beloften dat de EU tegen 2050 klimaatneutraal zal worden, om te zetten in een bindende verplichting en om Europese burgers en bedrijven de rechtszekerheid en voorspelbaarheid te geven die ze nodig hebben om de transformatie te plannen.

De europarlementariërs benadrukken dat zowel de EU als alle lidstaten afzonderlijk klimaatneutraal moeten zijn tegen 2050 in de hoop dat de EU daarna ‘negatieve emissies’ zal bereiken. Ze vragen ook om voldoende financiering om dit te realiseren.

Traject volgen en monitoren

De Commissie moet nu tegen 31 mei 2023 via de gewone besluitvormingsprocedure een traject op EU-niveau voorstellen om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken, aldus de leden van het Europees Parlement. Het moet rekening houden met de totale resterende EU-uitstoot van broeikasgassen tot 2050 om de temperatuurstijging te beperken in overeenstemming met het Akkoord van Parijs. Het traject wordt na elke inventarisatie op mondiaal niveau herzien.

De EU-parlementariërs willen ook een EU Climate Change Council (ECCC) oprichten als een onafhankelijk wetenschappelijk orgaan om te beoordelen of het beleid consistent is en om de voortgang te monitoren. Ze willen dat de Commissie na een effectbeoordeling een tussentijds streefcijfer voor 2040 voorstelt, om ervoor te zorgen dat de EU op schema ligt om het streefcijfer voor 2050 te halen.

Ten slotte moeten de EU en de lidstaten ook uiterlijk op 31 december 2025 alle directe en indirecte subsidies voor fossiele brandstoffen geleidelijk afschaffen. Daarnaast onderstreepten de parlementsleden de noodzaak om tegelijkertijd ook de strijd tegen energiearmoede verder te zetten.

Volgens parlement-rapporteur Jytte Guteland (S&D, Zweden) is dit een duidelijke boodschap voor de Commissie en de Raad in het licht van de komende onderhandelingen. “We verwachten van alle lidstaten dat ze uiterlijk in 2050 klimaatneutraliteit bereiken en we hebben sterke tussendoelen nodig in 2030 en 2040 voordat de EU dit kan bereiken.”

Het Parlement is nu klaar om onderhandelingen met de lidstaten te beginnen zodra de Raad overeenstemming heeft bereikt over een gemeenschappelijk standpunt. De EU-klimaatwet moet ook nog door de 27 lidstaten goedgekeurd worden.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken