Startpagina Akkerbouw

Eindopbrengst Bintje blijft steken rond 40 ton/ha

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt bemonsterde de praktijkpercelen met het ras Bintje dit seizoen slechts tweemaal. Na loofdoding noteerden ze een totale opbrengst (alle sorteringen en afval) van 40 ton/ha met een variatie van 23 tot 55 ton/ha.

Leestijd : 2 min

In Wallonië hebben de velden nog meer te lijden gehad onder de droogte. Daar bleef de opbrengst steken op slechts 36 ton/ha ten opzichte van 42 ton/ha in Vlaanderen.

Aanzienlijke grofte

Ondanks de lage opbrengsten halen de partijen Bintje toch een aanzienlijke grofte met 29 ton/ha in de sortering +50 mm of dit is goed voor 73%. Dit is te danken aan het lagere knolaantal (zien we ook bij andere rassen). Het is opnieuw vooral in Vlaanderen dat de hoogste opbrengst in de frietsortering wordt gezien.

Meerjarig gemiddelde

Het 10-jarig gemiddelde van de totale opbrengst ligt op het einde van het seizoen op 47,1 ton/ha. Daar blijven we dit jaar ruim 7 ton/ha onder. De huidige opbrengsten zijn ook de op één na laagste van de afgelopen tien jaar en is vergelijkbaar met 2019. Enkel in 2018 lag de eindopbrengst nog lager. Qua grofte zien we een heel ander beeld. Het meerjarig gemiddelde ligt op 66% en dit seizoen halen we 73%.

Doorwas

Met uitzondering van 2 Waalse percelen, werd heel wat doorwas gevonden. Bij 5 percelen bleef dit ‘beperkt’ tot 5 à 12%. Bij 5 percelen liep het percentage toch op tot 13 à 27%. Bij één perceel vertoonden zelfs 49% van de primaire knollen symptomen van doorwas. Het gaat eigenlijk zowel om scheuten, popperigheid als secundaire knolvorming.

Kwaliteit

Groene of rotte knollen kwamen niet veel voor. Het afval in de partijen komt in hoofdzaak uit misvormde knollen. Dit wijst op de onregelmatige groei. Door die grotere hoeveelheid misvormde knollen loopt de hoeveelheid afval op tot maximum 8 ton/ha.

De frietkwaliteit was op alle Vlaamse percelen uitstekend.

Naar Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA)

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken