Mérens-paard in België

Momenteel lopen er om en bij de 300 Mérens paarden rond in België.
Momenteel lopen er om en bij de 300 Mérens paarden rond in België.

De gewenste stokmaat bedraagt voor de hengsten 1m47 en voor de merries 1m45. Toch is het variabel tussen de 1m35 en 1m50. De Mérens behoren officieel zwart te zijn. De zwarte beharing moet zijdeachtig en van degelijke fijne kwaliteit zijn. De manen vol, vaak gekruld en stug aanvoelend. Daarbij kan de manenkam enkel of dubbel zijn.

Hoofd en beenwerk

Een witte aftekening aan het hoofd is toegelaten, maar het moet een uitzondering zijn. De hals is van gemiddelde lengte, goed geplaatst en met een lichte hoofdaanzet. De borst is goed diep en de schouder van gemiddelde lengte en voldoende schuin. De schoft moet voldoende ontwikkeld zijn en naar achteren doorlopend. De rug is breed en voldoende gespierd, lendenen breed, goed gespierd en vloeiend verbonden met de overige onderdelen. Het kruis is rond en de flanken goed gevuld en diep.

Het hoofd is edel en met veel uitdrukking, het voorhoofd is vlak en breed. De oren zijn vrij kort, van binnen goed behaard en fraai van vorm. De ogen komen duidelijk naar buiten komen en zijn levendig met een zachte uitdrukking.

Het beenwerk bestaat uit goed ontwikkelde gewrichten, hard en droog. Vooraan heeft het paard een goede gespierde onderarm en achter voldoende ontwikkelde broekspieren. De hoeven zijn breed met zwart gepigmenteerde harde hoorn.

Karakter

Doordat ze geboren zijn om in de bergen te verblijven, hebben ze instinctief een bedachtzaam karakter. Paniekreacties zouden immers kunnen ontaarden in een dodelijke val in de ravijn. Dit kalme karakter is één van de meest gewaardeerde eigenschappen van de Mérens. Het is een paard dat graag werkt.

De Mérens is het perfecte recreatiepaard voor grote kinderen en volwassenen. Nu wordt de Mérens bijzonder veelzijdig gebruikt. Zowel aangespannen (recreatief en voor menwedstrijden) als onder het zadel (voltige, western enz. ). Het kent succesvol gebruik in de Endurence sport. Dit onderstreept het uithoudingsvermogen.

In België

In ons land zijn er om en bij de 300 Mérens paarden en het stamboek telt 30 leden. Er zijn in ons land 6 goedgekeurde hengsten, waarvan er één in Frankrijk goedgekeurd is bij het moederstamboek. Dit jaar werden 7 veulens geboren.

Het bestuur van het stamboek is als volgt samengesteld: voorzitter Eric Oltmans uit Ternat met Paul De Meuter als ondervoorzitter. Secretaris is Karel Tillie uit De Panne en penningmeester Ward Van der Aa uit Spalbeek. Tanja Maeckelberghe uit Aalter is lid van de Algemene Vergadering. De jaarlijkse keuring vindt in normale omstandigheden plaats in Ternat.

Bernard Lenaerts

Meest recent

Meest recent