Eetbare antistoffen moeten gebruik antibiotica bij biggen verminderen

Het product van Animab biedt varkenshouders een alternatief voor antibiotica om de darmziekte onder controle te houden.
Het product van Animab biedt varkenshouders een alternatief voor antibiotica om de darmziekte onder controle te houden. - Foto: AV

VIB kondigde de nieuwe spin-off dinsdag aan in een persbericht. De start-up komt in Gent en kon 3,4 miljoen euro startkapitaal ophalen. Voor de ontwikkeling van antistoffen, die oraal kunnen worden toegediend, maakt Animab gebruik van een gepatenteerd technologieplatform, gebaseerd op onderzoek en expertise binnen VIB, de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel.

Natuurlijke antilichamen uit de moedermelk

De antistoffen bootsen natuurlijke antilichamen na uit de moedermelk. Ze zijn in staat om snel en nauwkeurig bepaalde darmziekten bij dieren te bestrijden, klinkt het, zonder de gezonde darmflora aan te tasten. Animab gaat nog verder samenwerken met de universiteiten om een breed scala aan antistoffen te ontwikkelen voor de bescherming van jonge dieren.

“Het eerste veelbelovende product is specifiek ontworpen voor de varkenshouderij. Speendiarree, veroorzaakt door de enterotoxemische bacterie Escherichia coli (ETEC), is wereldwijd een economisch belangrijke ziekte in de varkensteelt. Jonge biggen zijn heel vatbaar voor deze infectie: de ziekte komt voor bij 25 tot 50 procent van alle biggen in Europa”, staat in het persbericht.

Vermindering gebruik van antibiotica in de veehouderij

Het product van Animab biedt varkenshouders een alternatief voor antibiotica om de darmziekte onder controle te houden. Vlaams minister van Innovatie, Economie en Landbouw Hilde Crevits wijst erop dat Vlaanderen wereldtop is in innovatie in de biotechsector.

“We ontwikkelen niet alleen betere oplossingen voor de geneeskunde, maar ook voor heel wat toepassingen in de landbouwsector en de voedingsindustrie. We investeren in Vlaanderen al langer in de vermindering van het gebruik van antibiotica in de veehouderij. De nieuwe spin-off Animab kan nu een product op de markt brengen dat hier sterk aan kan bijdragen.”

Alain Wille wordt CEO van Animab. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van diergezondheid en heeft verschillende managementposities bekleed bij Boehringer Ingelheim en Merial.

LV-Belga

Meest recent

Meest recent