Startpagina Actueel

Hof vraagt aan Europese Commissie om staatssteun te onderzoeken bij verkoop OCMW-gronden

Het hof van beroep in Gent heeft nog geen oordeel geveld omtrent de verkoop van 72 percelen landbouwgrond in Nederland. Een landbouwer vroeg om de verkoop nietig te laten verklaren. Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, kocht de gronden van het Gentse OCMW in 2016. Volgens de landbouwer ging het om staatssteun. Het hof wil nu dat de Europese commissie de zaak verder uitspit.

Leestijd : 2 min

Een landbouwer vraagt het hof van beroep in Gent om de verkoop van 72 percelen landbouwgrond in Nederland nietig te laten verklaren. Fernand Huts kocht de gronden van het Gentse OCMW in 2016. “Dat had in verschillende loten moeten gebeuren”, zegt de advocaat van de landbouwer.

Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, had de 72 percelen, goed voor 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen, kunnen kopen via zijn Luxemburgse vennootschap voor 17,5 miljoen euro. Een Belgische boer verzette zich echter tegen de verkoop. Een deel van de gronden, tussen Zelzate en Sas-van-Gent ligt op 17 kilometer van het bedrijf van de bioboer. "Dat was ideaal voor hem om zijn bedrijf uit te breiden", licht zijn advocaat Nico Reynaert toe.

Landbouwers nooit aangeschreven

"De gronden zijn geregistreerd als 72 percelen en moesten daarom in verschillende loten verkocht worden", pleitte hij. "Vergelijk het met een kunstcollectie. Iemand die tien Picasso's heeft, gaat die toch ook niet in één lot verkopen? Uit geen enkel stuk van het OCMW blijkt dat de verkoop van de 72 percelen in een stuk meer opgebracht zou hebben dan ze afzonderlijk te verkopen." Reynaert vindt de verkoop discriminerend en enkel bedoeld voor mensen die veel geld hebben.

"De doelgroep, de landbouwers, zijn zelfs nooit aangeschreven." Bovendien vindt hij dat de gronden onder de prijs werden verkocht. "Het stuk grond was 20 miljoen euro waard volgens het taxatieverslag, en in 2016 was dat al 22,5 miljoen. Dat is een reële staatssteun van 5 miljoen euro bij een verkoop voor 17,5 miljoen euro."

Volgens hem zijn er inmiddels ook al gronden doorverkocht. "Iemand die zo snel gronden doorverkoopt, dat moet toch met winst gebeuren? Het mooiste bewijs dat de gronden te goedkoop werden verkocht." Hij vraagt daarom de nietigverklaring van de verkoop, iets wat in eerste aanleg werd afgewezen.

Verkoop in 1 is beleidskeuze

Het OCMW meent op zijn beurt dat de verkoop in één lot een beleidskeuze was. "We hebben getracht met pachters te onderhandelen, maar dat ging te weinig opleveren, zeker niet de hoogste prijs." Ook de vennootschap vindt de actie van de boer vreemd. "Twee jaar lang heeft men niks van zich laten horen. Pas in juni 2018 wordt een procedure opgestart om de verkoop nietig te laten verklaren. Men wacht toch geen twee jaar?" Dat er nu al stukken zijn doorverkocht klopt, zegt de advocaat. "Maar dat gaat om hele kleine stukjes van mensen die hun tuintjes wilden vergroten en bij ons kwamen aankloppen."

Het hof wil nu dat de Europese commissie de zaak verder uitspit.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken