Meldpunt voor schade door scherp afval in veevoeder kreeg 89 meldingen binnen

Het ABS vroeg eerder aandacht voor het weggooien van sluikafval. Scherp afval kan via het veevoeder gevaarlijk zijn voor runderen.
Het ABS vroeg eerder aandacht voor het weggooien van sluikafval. Scherp afval kan via het veevoeder gevaarlijk zijn voor runderen. - Foto: ABS

Sofie Joosen, Vlaams parlementslid voor N-VA, vroeg de cijfers op bij Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “Wanneer blikjes of glazen flessen in het gras belanden en die niet worden opgemerkt tijdens het maaien verdwijnt er een resem aan metaalsnippers of scherven in het geoogste hooi. Wanneer dat dan wordt gevoerd aan vee kan dat leiden tot ernstige verwondingen in de mond, slokdarm of zelfs de ingewanden”, zegt Sofie Joosen. “Maar er ontbreekt een duidelijk beeld van de schaal.”

Om zicht op de hele problematiek te krijgen, stelde voormalig landbouwminister Joke Schauvliege (CD&V) op 29 maart 2018 een meldpunt bij het departement Landbouw en Visserij in werking. Uit gegevens van het Departement Landbouw en Visserij blijkt dat in 2018 74 meldingen, in 2019 12 meldingen en in 2020 2 meldingen zijn binnengekomen van schade door scherp afval in veevoeder. Daarbij zouden een 70-tal runderen zijn overleden.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent