Startpagina Actueel

60.000 euro voor wie als uitbater van een ponycarrousel activiteit stopzet

Na Wallonië en Brussel wordt ook in Vlaanderen vanaf 2023 het verbod om pony’s monotone rondjes te laten draaien op kermissen en jaarmarkten verboden. Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, voorziet een premie van 60.000 euro per uitbater, die de activiteit stopzet.

Leestijd : 1 min

Dat blijkt uit een schriftelijke vraag die Els Sterckx, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, aan minister Ben Weyts, onder meer bevoegd voor dierenwelzijn, stelde. In totaal zouden vandaag in Vlaanderen nog 36 pony’s in dat carrousel-circuit op kermissen en jaarmarkten meedraaien.

Investering voor aankoop van nieuwe kermisattractie

“Ik voorzie een premie van 60.000 euro per uitbater van een carrousel”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. “De premie heeft al doel te fungeren als vergoeding voor het stopzetten van de activiteiten waarbij deze premie onder andere kan worden gebruikt als investering voor de aankoop van een nieuwe kermisattractie”, zegt minister Ben Weyts.

Met de uitbaters van de pony’s is de afspraak gemaakt dat ze die goed zouden blijven verzorgen. “Deze afspraak houdt inderdaad geen enkele garantie in. Zolang de uitbater eigenaar is, beslist hij wat hij verder met de dieren doet. Dat geldt voor elke diereneigenaar in ons land. Ik onderzoek de mogelijkheid om dit ook als voorwaarde voor het verkrijgen van een premie op te nemen in het uitvoeringsbesluit.” Het verbod geldt voor het grondgebied van Vlaanderen, ongeacht nationaliteit of herkomst van de uitbater.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken