Startpagina Actueel

Naar een duurzaamheidsmonitor voor andere sectoren dan alleen de zuivelsector?

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits laat bij VLAM onderzoeken of de opmaak van een duurzaamheidsmonitor, die nu alleen bestaat voor de zuivelsector, ook voor andere sectoren haalbaar is. “Ik doe geen beloftes. Zo’n monitor opbouwen vraagt tijd en inspanningen van alle sectoren.”

Leestijd : 2 min

Enkele weken geleden presenteerde de brancheorganisatie MilkBE de nieuwe duurzaamheidsmonitor 2020 voor de zuivelsector. Een lijvig en interessant rapport met een oplijsting van alle initiatieven die de melkveehouderij in Vlaanderen neemt om de sector nog verder te verduurzamen.

Thema klimaat toegevoegd aan initiatieven rond duurzaamheid

Een goede zaak, vindt ook Joris Nachtergaele, Vlaams parlementslid voor N-VA, in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement. “Volgens MilkBE was ook de duurzaamheidsmonitor zelf aan verbetering toe. Het aantal duurzaamheidsinitiatieven wordt opgetrokken en het logischerwijze wordt het thema klimaat toegevoegd. MilkBE zal ook verder inzetten op de automatisering van de data inzake duurzaamheid, zodat in de toekomst ook meer gedetailleerde informatie over duurzaamheid tot de mogelijkheid zal behoren”, stelt Joris Nachtergaele.

“We hebben inderdaad kennis genomen van heel wat goede initiatieven die binnen de zuivelsector worden genomen”, voegde Chris Steenwegen, Vlaams parlementslid voor Groen, toe. “Aan de andere kant is er natuurlijk wel een zorg. We hebben gezien, naar aanleiding van de wijziging van het Europese landbouwbeleid, dat er een sterke groei is in de melkveesector, die ook de prijs onder druk zet.”

Groei zet draagkracht en inkomen melkveehouder onder druk

Dat leidt voor iedereen in de sector tot een grote zorg. “We hebben het daarover al gehad, ook naar aanleiding van de discussie over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Er zijn toch vragen daarover, ook bij landbouworganisaties. Moet men daar toch niet over nadenken? Ik denk dat men ervoor moet zorgen dat het goede werk dat gebeurt, niet wordt tenietgedaan door een groei van de sector die eigenlijk de economische draagkracht en het inkomen van de melkveehouders onnodig of te veel onder druk zet.”

“De prijs staat absoluut onder druk”, reageert Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “Dat klopt, maar dat heeft ook te maken met de sluiting van de horeca. De afzetketen is volledig verstoord. De logistiek is ook verstoord. We zien ook op andere punten dat alle leveranciers, zeker van de restaurants, die allemaal dicht zijn, vandaag in problemen komen. Dat zien we dus ook in sectoren buiten de landbouw.”

In overleg met VLAM andere sectoren bekijken

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, ondersteunt de duurzaamheidsmonitor van de zuivelsector. “Ik zal eens bekijken bij VLAM wat de mogelijkheden zijn van uitbreidingen naar andere sectoren. Ik kan nu evenwel geen beloftes doen, want zo’n monitor opbouwen vraagt ook wel wat tijd en inspanningen van alle actoren. Die monitor in andere sectoren zal er dus zeker volgende week niet zijn, maar ik wil dat wel bekijken met anderen”, aldus Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken