Michel Christiaens kijkt met blijheid richting Agribex 2021

Michel Christiaens kijkt met blijheid richting Agribex 2021

Hoe beleefde je 2020?

“Fedagrim werd beperkt geïmpacteerd door het uitbreken van Covid-19. We hadden 2 evenementen op de agenda staan: een graslanddemonstratie die begin dit jaar al werd geannuleerd en de Demo Groen vakbeurs die begin september moest doorgaan en in juni door de coronatoestanden werd geannuleerd. Het financieel verlies is hierbij beperkt, daar er geen organisatiekosten waren.

In het voorjaar hadden we wel een stevige opdracht toen de tuinbouwdealers de winkels moesten sluiten én doe-het-zelf zaken wel open konden blijven. Hier heeft het secretariaat hard aan moeten werken en wat lobbywerk moeten verrichten richting politiek. Toch zijn er hier nu signalen dat het qua omzet nog wel meevalt. Uitgestelde verkopen werden precies ingehaald en de particulier die thuis was, werkte veel in de tuin.

De coronagolf wierp de beurzenkalender in 2020 door elkaar en dat zullen we de komende jaren nog voelen. Ook Fedagrim lijkt hier met zijn landbouwbeurs Agribex de gevolgen van te ondervinden. De organisatoren van Interpom gaven éénzijdig te kennen hun beurs met één jaar op te schuiven naar november 2021. Dat is slechts 2 weken voor Agribex. Die dualiteit is een spijtige zaak voor iedereen en zorgt voor verdeeldheid zodat exposanten en bezoekers keuzes gaan moeten maken. Winnaars komen er alvast niet uit de bus.

Fedagrim heeft het initiatief genomen om met de organisatoren van Interpom én ook met vertegenwoordiging vanuit Boerenbond aan tafel te zitten om te praten over de beurzenkalender. Resultaat is dat vandaag de beurzen doorgaan zoals voorzien met een duidelijk zwaartepunt in de tweede jaarhelft van 2021. Het enige wat Fedagrim bereikt heeft is dat de inschrijving van exposanten voor Interpom 2020 niet automatisch geldt het jaar nadien.”

Wat hoopt Fedagrim voor 2021?

“We kijken niet negatief naar het nieuwe jaar. We verwachten zelfs dat mensen met een zekere blijheid naar Agribex kunnen komen. Dit zeker nu de coronavaccins beschikbaar komen en het landbouwsalon vermoedelijk één van de eerste landbouwevenementen kan zijn waar het publiek naar kan komen.”

TD

Meest recent

Meest recent