Startpagina Actueel

ILVO werkt aan verdere optimalisering van de Rantsoentool Melkvee

Na de lancering van de Rantsoentool Melkvee werkt ILVO nu hard aan de verdere optimalisering van de gebruikersinterface. Cruciaal is de balans tussen gebruiksgemak en technische performantie.

Leestijd : 2 min

In het najaar lanceerde het Rundveeloket van ILVO een rantsoentool voor lacterende melkkoeien. “Met deze rekentool wordt het mogelijk voor de landbouwer om via een Excel-programma, dat gratis kan worden gedownload, het voeder van de lacterende melkkoeien te gaan samenstellen op een overzichtelijke manier zonder dat daarbij eigen analyses nodig zijn. De gemiddelde voederwaarden zijn immers opgenomen in de rekentool”, stelt Joris Nachtergaele, Vlaams parlementslid voor N-VA. Hij vroeg een stand van zaken bij Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) op.

Al 75 keer gedownload

De ILVO-Rantsoentool Melkvee werd onder meer actief verspreid via de nieuwsbrief van het Rundveeloket. 50 % van de abonnees heeft die geopend en de rantsoentool werd 75 keer gedownload. “Gezien de korte tijdspanne en beperkte communicatie wordt de populariteit vrij hoog ingeschat”, antwoordt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). In het voorjaar van 2021 wordt, na eventueel finetune van de tool, verdere communicatie voorzien.

Voor volgende versies wordt gedacht aan een verdere optimalisering van de gebruikersinterface. “Dit steeds met oog voor een goede balans tussen gebruiksgemak en technische performantie”, stelt Hilde Crevits. “Daarbij wordt altijd voor ogen gehouden dat de tools door een breed publiek gebruikt moeten kunnen worden en vooral de melkveehouders zelf in staat moet stellen om meer inzicht te krijgen in hun eigen rantsoenen.

Mits praktisch en budgettair haalbaar zijn er nog concrete plannen:

- Update Rantsoentool Melkvee: na interne en externe evaluatie, oplossen bugs, kleine aanpassingen in lay-out en interface.

- Uitbreiden naar andere vee-categorieën: ontwikkelen van een rantsoentool voor jongvee en koeien in droogstand (melkvee) en voor jongvee, zoogkoeien en vleesstieren (vleesvee).

- Koppeling met Routeplanner: koppelen van de rantsoentools met Routeplanner om deze laatste hierdoor verder te verfijnen.

- Ontwikkelen online rantsoentool (webapplicatie): uitwerken van rantsoentools op een online, afgeschermd en beveiligd platform.

15 jaar expertise in rundveevoeding

De basis van de rantsoentool is de meer dan 15 jaar expertise in rundveevoeding op ILVO. “Deze ILVO-onderzoekers hebben zich jarenlang toegelegd op een Excel gebaseerde file om rantsoenberekeningen uit te voeren, zowel voor proeven op het eigen proefbedrijf als op praktijkbedrijven.”

De omzetting van deze expertise werd de voorbije jaren meer concreet gemaakt en versneld vanuit de expertise die bij ILVO werd opgebouwd via de Routeplanner Melkvee. Aandacht gaat naar de verzoening tussen ‘praktijkgericht’, ‘wetenschappelijk gefundeerd’ en ‘toegankelijk’ voor de melkveehouder.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken