Gemiddelde EU-melkprijs stijgt licht verder

Voor de 6de achtereenvolgende maand is de gemiddelde EU-melkprijs gestegen.
Voor de 6de achtereenvolgende maand is de gemiddelde EU-melkprijs gestegen. - Foto: LV

De berekende voorschotmelkprijzen komen in november 2020 uit op gemiddeld 33,37 euro per 100 kg standaardmelk. Een stijging van 11 cent ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in november 2020 ligt 0,57 cent ofwel 1,7 % lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

Maandelijks wordt de LTO Internationale melkprijsontwikkeling gepubliceerd van een aantal EU-zuivelondernemingen. In november 2020 stond Granarolo (Noord) bovenaan met 37,87 euro, Milcobel bengelt bijna volledig onderaan met 28,73 euro.

6de opeenvolgende maand stijging

Voor de 6de achtereenvolgende maand is de gemiddelde melkprijs gestegen. Wel ging het altijd om relatief kleine stijgingen. Deze kleine stijgingen hebben de grotere prijsdalingen eerder dit jaar niet kunnen compenseren, zoals blijkt uit de ontwikkeling van de voorschotmelkprijzen in 2020.

Met uitzondering van Danone en Sodiaal zijn alle melkprijzen gelijk gebleven of iets gestegen. Grootste stijger was de melkprijs van Arla met 1 euro. De prijzen van het Duitse Müller en de Ierse zuivelondernemingen stegen met ongeveer de helft hiervan. De berekende prijsstijging van Saputo komt volledig door de stijging van het Britse pond ten opzichte van de euro. Uitgedrukt in nationale valuta blijft de melkprijs – voor seizoenscorrectie - tot en met maart 2021 ongewijzigd.

Milcobel: in januari eerste verhoging sinds december 2019

Naar verwachting zal de gemiddelde melkprijs in december niet veel veranderen. Voor zover bekend blijven de meeste melkprijzen gelijk en tegenover een stijging van de melkprijs van FrieslandCampina met 90 cent staat eenzelfde verlaging van de melkprijs van Danone.

Wat 2021 gaat brengen blijft koffiedik kijken, maar voor Belgische melkveehouders die leveren aan Milcobel is de start positief met een stijging van de melkprijs met 1,4 euro. Dit is de eerste prijsverhoging van Milcobel sinds december 2019. Hiertegenover staat dat Arla en FrieslandCampina de melkprijzen in januari 2021 verlagen met 1,2 euro en respectievelijk 90 cent per 100 kg.

Het Nieuw-Zeelandse Fonterra lijkt weer wat optimistischer over de nabije toekomst, want het heeft begin december de melkprijsverwachting voor het lopende seizoen verhoogd. Ook de melkprijs van het Zwitserse Emmi stijgt in januari 2021.

Lieven Vancoillie-LTO Nederland-ZuivelNL

Meest recent

Meest recent