Startpagina Edito

Edito: Wanneer een probleem binnen een protocol moet passen

De tijd dat in onze contreien wolven enkel aan bod kwamen in sprookjes is voorbij. Sinds enkele wolven hier een nieuwe stek vonden, komen ze nu eerder in het nieuws wanneer ze aan gezinsuitbreiding doen, aangereden worden of… op een gruwelijk manier dieren doden. Dat laatste aspect hoeft echter geen probleem te zijn, dat zal het wolvenprotocol wel bepalen…

Leestijd : 2 min

Volgens sommigen is de wolf nu helemaal ingeburgerd in Noord-Limburg. Voorbije zondag werd een van de Limburgse wolven nog gefotografeerd in het landbouwgebied tussen de 2 belangrijkste leefgebieden van de wolven. De wolven zijn intussen al met 5. Bovendien komt nu ook het zwerfseizoen voor jongvolwassen wolven stilaan op gang. De komende weken en maanden zullen ook elders in Vlaanderen wolven gespot kunnen worden. Het lijkt vandaag de gewoonste zaak te zijn.

Eeuwen geleden waren wolven effectief een normale verschijning in onze streken. Halverwege de 19de eeuw was het dier echter uitgeroeid in de Lage Landen. Begin 2018 vestigde Naya – de eerste van de nieuwe populatie – zich opnieuw in Limburg. Voor heel wat burgers was dat geweldig nieuws, maar in het dichtbebouwde en -bevolkte Vlaanderen is een roofdier toch niet evident te noemen.

In gewone omstandigheden wordt vee met een eenvoudige afrastering binnen de weide gehouden. Die omheiningen waren nooit bedoeld om wolven buiten de weide te houden. En dat lukte dan ook niet… Nu de wolf intussen een ware cultstatus bereikte, moeten veehouders er maar voor zorgen dat hun dieren beschermd zijn. En ja, de overheid komt tussen in de kosten, maar het is een illusie te denken dat alle weides ‘wolfproof’ omheind kunnen worden.

Zopas lanceerde minister van Omgeving, Zuhal Demir, een wolvenprotocol. De opmerkingen vanuit de landbouwsector bleven hierbij links liggen. Met dit protocol lijkt alles netjes geregeld. Een wolf is slechts problematisch wanneer hij meermaals actief mensen benadert tot op korte afstand, wanneer een wolf meermaals goed beschermd vee aanvalt of wanneer het dier zich systematisch richt op het doden van honden binnen omheiningen. Ook wanneer er sprake is van een kruising tussen een wolf en een hond, kan er ingegrepen worden. In die 4 gevallen mag de wolf ‘verwijderd’ worden.

Zegt men niet steeds dat je dier nooit helemaal mag vertrouwen? Met een roofdier zoals een wolf lijkt men die theorie echter overboord te gooien. Als die wolf binnen het protocol past, mag hij blijven. De kosten en het leed voor de veehouder zijn duidelijk weinig van tel. Onbegrijpelijk!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken