Startpagina Paarden

Rik Donze rijdt met ‘hoefschoenen’

Rik Donze uit Sint-Jan-ter-Biezen kiest voor de Haflinger, een heel betrouwbaar paard. Hij is ermee in contact gekomen dankzij zijn buren, fervente Haflingerliefhebbers. Momenteel heeft Rik 2 Haflingers, Lizzy en Amadeo, allebei ingeschreven in het Haflingerstamboek.

Leestijd : 2 min

De grootste vreugde beleeft hij wekelijks aan het rijden met de koets, ook in de winter. Maar de laatste weken heeft hij niet gereden en was er tijd om het materiaal schoon te maken, in te vetten en de koets op te poetsen.

En doet hij mee aan georganiseerde initiatieven? “Ik doe niet zoveel mee maar 2 initiatieven springen er toch uit. Die van het Wulleminhof (buren) en die in Berthen (Frankrijk) aan de voet van de Catsberg (hier dichtbij). Half oogst is er in Berthen feest van het aangespannen paard en in het Wulleminhof is er een tocht van 40 km met talrijke stops en ieder jaar een ander parcours. In Berthen is er in de voormiddag koetsentocht en in de namiddag kleine wedstrijd met kegelparcours. De menners zijn dan uitgedost in retrostijl en met antieke koetsen. Zelf heb ik geen antieke koets maar tracht mijn koets voldoende te versieren met bloemen en dergelijke. Ik ben wel lid van de Westkantmenners.”

Omdat zijn paard Amadeo problemen had met de hoeven, is hij op zoek gegaan naar hoefschoenen. Voor Amadeo gaat het met die schoenen wonderwel. Het rijden met hoefschoenen is niet goedkoper dan rijden op ijzers. Voor iemand die rijdt met huifkarren is het niet mogelijk om ze altijd af en aan te doen. Dat is te veel werk. “Voor mij als amateur gaat het wel. Amadeo heeft met hoefschoenen geen problemen meer. Eén ding heb ik geleerd: indien het goed gaat ofwel met hoefijzers ofwel met hoefschoenen: blijf er bij en verander niet.”, aldus Rik.

Hoefschoenen

Over hoefschoenen zegt Philip Bernard van Paardenzorg: “Hoefijzers doen vaak meer kwaad dan goed met betrekking tot de hoefgezondheid van het paard. Rotstraal, schimmels, de nood aan hoge hielen en dus bijhorende pees problemen. De voordelen van hoefijzers kunnen perfect vervangen worden door hoefschoenen. De hoeven blijven voltijds genieten van het hoefmechanisme en wanneer nodig krijgen ze extra steun of bescherming door de hoefschoenen. En is de tocht, wedstrijd voorbij dan doe je gewoon de schoenen uit. De levensduur van de meeste schoenen is meerdere jaren (tot meer dan 1.500 km bij normaal gebruik). De prijs varieert van 80 tot 125 euro per hoefschoen. Deze gaan echter heel lang mee en je bespaart de kosten van het om de 6 weken plaatsen van nieuwe ijzers.”

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken