Startpagina Actueel

Ook sneltesten bij voedingsbedrijven

Vlaams minister Hilde Crevits start met een sneltestenbeleid bij essentiële bedrijven. Er zijn in een eerste fase 40.000 testen beschikbaar voor 20.000 werknemers van een 50-tal bedrijven. Het gaat dan om bedrijven in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, elektriciteitssector, kernenergie, de havens, de farmaceutische sector, de (petro)chemische sector en de voedingsindustrie.

Leestijd : 2 min

Vlaams minister Hilde Crevits startte met sneltesten in essentiële bedrijven. Het project werd voorgesteld in de Reo Veiling in Roeselare. Dat gaat bijvoorbeeld over bedrijven in de elektriciteitssector, de havens, de (petro)chemische sector, de farmaceutische sector, de voedingssector, … In een eerste fase worden er in 40.000 sneltesten voorzien voor een 50-tal bedrijven, zo kunnen 20.000 werknemers getest worden. De bedrijven krijgen die sneltesten gratis van de Vlaamse overheid. Na twee weken volgt er een evaluatie.

Teststrategie

De sneltesten worden ingezet voor het testen van mensen in kritische functies in essentiële bedrijven. Kritische functies zijn functies die niet snel te vervangen zijn, die onmisbaar zijn in het bedrijf én waarvoor telewerk onmogelijk is. Werknemers in een kritische functie die een hoogrisico-contact hebben, worden getest op dag 1. Als dat resultaat negatief is, kan hij of zij aan de slag blijven, maar moet ondertussen in de privésfeer wel in quarantaine gaan. Drie dagen later volgt een nieuwe sneltest en op dag 7 volgt een PCR-test. Als de werknemers op een van de testen positief test, moet hij of zij onmiddellijk in isolatie.

Door met sneltesten en een strikt protocol te werken, wordt de continuïteit in die bedrijven gegarandeerd. Het gaat om bedrijven die essentieel zijn voor bijvoorbeeld de bevoorrading van voedsel, elektriciteit, geneesmiddelen, … De werkgever zal aan de werknemers die volgens deze strategie worden getest een attest afleveren waarop staat dat zij een kritische functie uitvoeren in een essentieel bedrijf. Met dit attest kan de werknemer de woon-werkverplaatsing doen.

Door sneltesten continuïteit van activiteiten garanderen

Vlaams minister Hilde Crevits: “Voor sommige functies in essentiële bedrijven is het bijna onmogelijk om heel snel vervanging te vinden. Als die werknemers een hoogrisico-contact hebben, moeten we hen snel kunnen testen. Daarom stellen we nu sneltesten ter beschikking voor de essentiële bedrijven. Zo kan de continuïteit van hun activiteiten gegarandeerd worden.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Europees parlement keurt versoepeling milieuvoorwaarden GLB goed

Boerenprotest Europarlementariërs gaven woensdag 24 april in Straatsburg groen licht voor het voorstel van de Europese Commissie om enkele milieuvoorwaarden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te versoepelen. Deze en andere versoepelingen moeten de administratieve belasting voor Europese landbouwers verlichten.
Meer artikelen bekijken