Grote nederlaag CD&V benadrukt kloof tussen landbouw en burgermaatschappij

Verkiezingen

De verkiezingen leveren voor de landbouw een gemengd beeld op. Enerzijds bleef een ‘groene golf’ op Vlaams niveau uit, maar anderzijds stortte de plattelandspartij bij uitstek, CD&V, in. Aan liberale kant zal met de West-Vlaamse Francesco Vanderjeugd één van de bekendste politici in landbouwkringen wegvallen.

Het Europees Parlement telt 751 zetels en heeft de facto Brussel als thuisbasis.

Europees Parlement is geen papieren tijger meer

Actueel

Het Europees Parlement won de afgelopen 10 jaar flink aan invloed. Met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor de deur is een boervriendelijk Parlement cruciaal. Drie Vlaamse leden van het Europees Parlement leggen uit wat de kracht en zwakte van het Europese forum is.

De Meyer was 15 jaar lang voorzitter van de commissie landbouw.

Afscheidsinterview Jos De Meyer: ‘Oplossingen waren voor mij belangrijker dan polariseren’

Actueel

Jos De Meyer neemt aan het einde van deze legislatuur afscheid als Vlaams Parlementslid en voorzitter van de landbouwcommissie in het Vlaams Parlement. De landbouw was in zijn leven een rode draad. In een afscheidsinterview roept De Meyer op tot nuance in het debat. Hij benadrukt tevens dat een overheid de landbouw zich in zijn volle diversiteit moet laten ontplooien - en dus niet moet sturen naar één ‘gewenst’ model.

12 landbouwvragen aan 7 partijen: voor wie kiest u?

Verkiezingen

Wat willen de verschillende politieke partijen voor de landbouw betekenen? Hoe zien zij de landbouw nog evolueren? Met 26 mei in zicht, stelde Landbouwleven twaalf landbouwvragen aan elke partij. Wat ze antwoordden, leest u hieronder.

Opiniepeiling: CD&V met afstand de grootste onder boeren

Actueel

Bijna 60% van de landbouwers die al weet voor wie hij of zij gaat stemmen, komt uit bij CD&V. De liberalen van Open Vld behalen 20%. Amper 11% is aanhanger van de grootste Vlaamse partij: N-VA. Dat blijkt uit een telefonische opiniepeiling van AgriDirect, uitgevoerd in opdracht van Landbouwleven. Uit de peiling blijkt ook dat landbouwers het landbouwbeleid van de afgelopen legislatuur een krappe voldoende geven.

Topvrouw in de landbouw: secretaris-generaal Landbouw & Visserij Patricia De Clercq

Wetgeving

Patricia De Clercq staat aan de top van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij, als secretaris-generaal. Voordien ruilde ze het departement even in voor het kabinet van toenmalig minister van Landbouw Joke Schauvliege als diens adjunct-kabinetchef Landbouw. Over vrouwen in een machtspositie kan ze dus meepraten.

Stemde u op ‘de goei’?

Actueel

Landbouwleven vond en interviewde vijf landbouwers die opkwamen met de verkiezingen. Andere lokale politiekers durven minder aandacht te hebben voor landbouwthema’s. Hoe hebt u dat ervaren? Speelde het mee bij uw keuze?

Het perceel van Souliman is klein, maar hij kan ervan leven.

Souliman Diraä van Groen gelooft niet in grootschaligheid

Actueel

Souliman Diraä staat in het Limburgse Genk op plaats 2 van de lijst Groen. Diraä is bioboer bewerkt 1 hectare grond die vlak tegen het Nationaal Park Hoge Kempen ligt. De groenten die hij verbouwt, worden in pakketten verkocht aan mensen in de omgeving.

Piet Vandermersch trekt in de provinciale verkiezingen de kaart van de landbouw.

"De provincie is nog interessanter geworden"

Verkiezingen

Verkiezingen op het moment dat de aardappelen en maïs binnenmoeten: ideaal is het niet. Maar Piet Vandermersch heeft toch tijd in de agenda gereserveerd om campagne te voeren voor de provincieraadsverkiezingen. “De provincies zijn afgeslankt, waardoor ze eigenlijk nog interessanter zijn geworden voor de boeren”, aldus Vandermersch.

Taverniers is al 10 jaar burgemeester.

‘CD&V blijft vooral een plattelandspartij’

Verkiezingen

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) van de gemeente Hoegaarden kijkt in zijn achtertuin uit over een uitgestrekt, glooiend cultuurlandschap. “Haspengouw”, zegt hij met een glimlach. “Het is een zegen. Hoegaardiers bewerken de beste grond van België. Beter dat we dat zo houden. Dat is ook mijn inzet bij de aanstaande verkiezingen. Er moet ruimte zijn en blijven voor de landbouw, letterlijk maar ook in de geest.”

“Het maakt niet uit hoe vaak de mensen je gezicht op zo’n affiche zien, het gaat om wat je te zeggen hebt”, vindt Liesbeth Pauly.

Liesbeth Pauly (N-VA Riemst) wil meer inspraak

Verkiezingen

Een grootvader die indertijd schepen was voor de Volksunie en een vader die samen met Jan Peumans opkwam voor N-VA: politiek zit Liesbeth Pauly in de genen. “Riemst is altijd een CD&V-gemeente geweest. Het is tijd om het monopolie te doorbreken.”

Everzwijnen en zwerfvuil: de Thema’s op Belgisch niveau lijken ook die van op het gemeentelijk niveau.

Zwijnen en zwerfafval in Zedelgem

Verkiezingen

Bart Vergote (36) moeten we niet meer voorstellen in landbouwmiddens. Als actief varkenshouder bij het ABS weet hij wat het is om aan belangenverdediging te doen. Ook voor deze verkiezingen engageert Vergote zich. “Ik ga ervoor”, klinkt het resoluut.