Startpagina Archief

Het belang van de kostprijs en de klant

Leestijd : 2 min

Geen studiedag over verdienmodellen zonder het boeiend inzicht van bankiers. Zo roept Bart Verstrynge (KBC) landbouwers op om meer naar de kostprijs te kijken. “Men heeft vaak zicht op de technische, maar veel minder op de economische boekhouding. Het is bijvoorbeeld belangrijker om te weten wat het voersaldo is, dan wat de voederconversie is. Ken je kostprijs per eenheid, vergelijk dat met die van de collega’s op basis van benchmarking. Meten is weten, en besteed daar meer tijd aan. Op basis daarvan kan je de strategie op je bedrijf bijsturen.”

Optimalisering is het sleutelwoord. “Het resultaat in de vergelijking tussen heel goede en heel slechte ondernemers is vaak heel groot. Als je niet weet wat je kostprijs is, kan je heel moeilijk een juiste prijs met je klant onderhandelen. Je hebt weinig of geen invloed op de markt, het weer, de opbrengst... maar vaak wel op de eigen kostprijs. Door een betere kostprijs en een juiste prijs te zetten, ben je meer en beter gewapend”, zegt Bart Verstrynge.

Willem ter Heerdt (ING) benadrukt het belang van keuzes maken en meer aandacht voor de klant. “Het is een illusie om te stellen dat landbouwers voedsel produceren, ze maken ingrediënten waarvan verwerkers hapklare voeding produceren. Vergeet ook niet dat niet de consument de klant is, maar wel wie de rekening betaalt.”

“De essentie van ondernemen is communiceren met je klant/verwerker. En zie die bijvoorbeeld niet als de vijand. Besteed tijd aan een gesprek met je klant, daaruit kan je veel leren. En vergeet ook niet dat je niet aan alle consumententrends kan voldoen. Klanten kiezen kritisch. Je moet als landbouwer ook je juiste plaats in de keten kennen. Ben je er om de wereld te voeden, om lokale behoeften in te vullen, om specifieke wensen te vervullen? Wie zijn klant goed kent, kan zijn product voor een deel daarop afstemmen én vooral ook eventueel een betere prijs verkrijgen.”

LV

Actueel

Kabinet Brouns wil goedkeuring ammoniakemissiereducerende technieken versnellen

Stikstof Op 1 juli publiceerde het WeComV (Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt) zijn finaal adviesrapport over de actualisering van de PAS-lijst ‘Deel 1: R1-vloersystemen’. Daarin stelde het de emissiereductiepercentages van een aantal vloersystemen voor rundveehouders bij. Veehouders kunnen diverse managementmaatregelen nemen om de stikstofuitstoot van hun bedrijven te reduceren.
Voir plus d'articles
Meest gelezen