Startpagina Paarden

Wie volgt Don VHP op als ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ 2018?

Tien Belgisch gefokte paarden sloten alweer de gelederen voor de shortlist van dit jaar. Drie van hen dongen vorig jaar ook naar de prestigieuze titel en bleven gas geven in 2018. Zeven topspringers vervolledigen de lijst. Inderdaad, de strijd voor eeuwige roem kan alweer starten. En u, lezer van Landbouwleven en trouw publiek van Vlaanderens mooiste sport, beslist daarover!

Leestijd : 4 min

Hoeft het gezegd dat alle paarden op de lijst topprestatiepaarden zijn? De ene met al wat meer kilometers op de teller dan de andere. Kortom, het is weer tijd voor het door de ‘partners in paarden’ (dixit EVM), zijnde Landbouwleven in samenwerking met Jumping Mechelen, georganiseerde referendum ‘Paard van het Jaar’.

Het referendum Landbouwleven Paard van het Jaar is een ode aan de Belgische springpaardenfokkerij en aan het werk van de fokkers.

Het wil ook steeds weer de vraag doen rijzen wat we zouden zijn zonder hun ervaring, keuzes, lef en talent. En dat is maar goed ook!

Belgische sterren …

Zo is er Gancia de Muze gefokt door Perry De Winter. Wie de merrie met Niels Bruynseels de Grote Prijs in Knokke zag winnen, weet dat haar blik op oneindig staat. De krasse blik van een dame met karakter is dat. Een dame die haar werk kent en het ook doet.

Ook als onmisbare schakel in het dreamteam van de Nations Cup finale in Barcelona dit jaar, was er H&M Harley van de Bisschop, actief met Nicola Philippaerts. De zoon van Dulf van de Bisschop werd gefokt door Tom De Craene en presteert constant en uitstekend. Zijn rol in de Belgische zege van de Nations Cup was doorslaggevend. En wat te zeggen van de zege in de GCT van Estoril? Voortaan zal hij verder werken met de Ierse topruiter Bertram Allen. België neemt dus afscheid van Harley, maar het hoogste niveau zal hem blijven duchten als een paard ‘Build by Philippaerts’.

Tobago Z schittert met Daniël Deusser en is een fokproduct van Jonas Bellemans. Zijn zeges in de Wereldbekerkwalificaties van Verona en de GP in Lyon hebben alvast de toon gezet voor Jumping Mechelen.

… die blijven schitteren

H&M Indiana C&C was auteur van een zilveren medaille voor BWP op de WEG in Tryon, onder het zadel van Malin Baryard-Johnsson. Het toekomstpaard van de Zweedse vaste waarde. Indiana ruilde de Vlaamse Ardennen, waar ze werd gefokt door de combinatie Vanderlinden/Christophe en Chloé Van Turtelboom – Ruys, voor Scandinavië. Tendens: stijgend!

De Vigo d’Arsouilles-dochter Irenice Horta, gefokt door Wim Van Rossem presteerde sterk in de landenwedstrijden van Aken en Dublin met Lorenzo di Luca. Individueel noteerde de combinatie een 7e plaats op de veelbesproken editie van de WEG in Tryon dit jaar.

En wat te zeggen van Jeunesse? Staat de naam voor eeuwige jeugd? Voor veelbelovende prestaties onder Yves Vanderhasselt staat het fokproduct van De Manekam zeker. Wie haar in het team in de Nations Cup van Linz zag bijdragen aan de zege, weet dat dit meer dan een jonge belofte is.

For Joy van ’t Zorgvliet is een vreugdevuur voor de Franse topper Kevin Staut. For Joy is een van de sterren van wijlen André Braeckevelt, de oprichter van fokkerij van ’t Zorgvliet, dat staat voor uitgekiende bloedlijnen en respect afdwingende keuzes. Staut heeft aan hem een degelijke opvolger voor Rêveur de Hurtebise, die ook vorig jaar geselecteerd was voor dit referendum.

Espoir omdat

hoop doet leven

Pieter Devos en zijn Espoir bewijzen het steeds opnieuw. Het fokproduct van Johan Lannoo blijft van onschatbare waarde voor België. Zijn flitsende zege in de Wereldbekerkwalificatie van Bordeaux was begin dit jaar al veelbelovend.

Seacoast Pebbles Z van Gudrun Patteet en gefokt door Yves Clercx, volgt het spoor van Espoir, na veelbelovende zeges in de GP van Lanaken en een recente overwinning in de Wereldbekerkwalificatie in Helsinki. Mechelen lonkt!

Kannabis van de Bucxtale sluit de gelederen dit jaar. De Belgische kampioen jumping 2018 werd gefokt door Els Boterdaele en Jürgen Goethals en presteert sterk met Dominique Hendrickx, met wie hij de gegeerde titel bemachtigde. Contact van de Heffinck stuurt zijn zonen uit! En u, beste lezer, kan kiezen uit deze stevig op prestatie en talent onderbouwde lijst.

Aan de slag

Stem op uw favoriet via de website van Landbouwleven ( www.landbouwleven.be ) vanaf nu tot 7 december. In het nummer van 14 december maakt u kennis met de winnaar. Op Jumping Mechelen tijdens de prijsuitreiking zal hij/zij dan schitteren in volle glorie en traceert hij of zij zijn blijvende walk of fame in het zand en de coulissen van de Nekkerhal.

Met de kaarten die u kan winnen dankzij uw stem bent u er misschien bij met een vrijkaart!

PAARD

P B

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken