Dieren in slachthuizen beter monitoren met innovatief cameratoezicht

De afgelopen jaren hebben grote slachthuizen in Nederland cameratoezicht geïmplementeerd. Op die manier worden elke dag honderden uren aan videobeelden gegenereerd. Hoewel het huidige cameratoezicht kan helpen bij het identificeren van problemen in de omgang met dieren, zijn er beperkingen. In de praktijk bekijken slachthuizen een willekeurige en beperkte selectie van de vele uren videobeelden die elke dag worden gegenereerd. Als gevolg hiervan blijven de meeste videobeelden, en daarmee mogelijke welzijnsproblemen bij dieren, ongezien.

Om deze tekortkoming aan te pakken hebben de Nederlandse Dierenbescherming, Deloitte, Eyes On Animals en Vion samen een innovatief en effectief systeem voor cameratoezicht ontwikkeld en geïmplementeerd. De ontwikkelde videosoftware maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te monitoren hoe met dieren wordt omgegaan. Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie. Videofragmenten die (mogelijk) afwijken van het protocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, worden automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem. Deze videofragmenten worden via het dashboard beschikbaar gesteld om te beoordelen. Hiermee worden dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion in staat gesteld op basis van de videofragmenten corrigerende maatregelen te nemen om dierenwelzijn te verbeteren.

Videofragmenten die (mogelijk) afwijken van het protocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, worden automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem.
Videofragmenten die (mogelijk) afwijken van het protocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, worden automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem. - Beeld: VION

Vion installeert dit camerasysteem in de slachterijen in Nederland en Duitsland.

Meest recent

Meest recent