Startpagina Actueel

ABS: een bloedbad bij Vlaamse varkenshouders

Na de problemen met AVP en de lagere bezetting van arbeiders in de slachthuizen vraagt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) dringend steunmaatregelen voor de noodlijdende Vlaamse varkenssector. “De verliezen zijn immens.”

Leestijd : 2 min

De Vlaamse varkenshouders verkeren al een tijdje in slecht vaarwater. September 2018 werd in de provincie Luxemburg Afrikaanse Varkenspest (AVP) vastgesteld. 95% van de varkensproductie situeert zich in Vlaanderen maar de vaststelling zorgde voor het stilvallen van alle export naar derde landen en een handicap van 5 à 6 cent lagere varkensnoteringen ten opzichte van onze buurlanden. Na de vrijverklaring voor Afrikaanse Varkenspest leefde de hoop op een hogere notering en vooral het bijbenen met onze buurlanden. Jammer genoeg bleef deze prijsverhoging tot op heden uit.

Hogere voederkost

“Deze situatie zorgt voor een bloedbad bij de varkenshouders, na de problemen met AVP en de lagere bezetting van arbeiders in de slachthuizen door Covid-19 vragen we dringend maatregelen om de sector te ondersteunen”, zegt ABS-woordvoerder en varkenshouder Bart Vergote.

“De sector krijgt sedert vorige zomer te maken met stijgende grondstofprijzen wat een hogere voederkost met zich meebrengt. De verliezen in de sector zijn immens. De slachthuizen schuilen zich achter het verhaal van de karkassenhandel die moeilijkheden ondervindt door de AVP-perikelen in Duitsland en Polen. Nochtans konden onze slachthuizen zich wapenen tegen dit probleem en oplossingen gezocht hebben voor de problemen waar we nu mee geconfronteerd worden. Maar de rekening wordt gewoon doorgeschoven.”

Waar blijven de marges in de varkensketen steken?

“Lage varkensprijzen voor de producent maar als we een rondgang maken in de Belgische verkooppunten van varkensvlees zien we een duidelijke prijsstijging voor onze topproducten. Nogmaals vragen wij ons af waar deze marges blijven steken in de keten? Hierbij willen we een dringende oproep doen naar al onze partners in de varkenskolom om deze crisis te bezweren en actie te ondernemen om de producent van jullie grondstof een duwtje in de rug te geven, zodat ook wij deze crisis overleven en voor onze arbeid een terechte vergoeding mogen ontvangen. De Vlaamse varkenshouders zitten op hun tandvlees.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Poolse regering zegt dat akkoord over Oekraïense graaninvoer nog veraf is

Boerenprotest De Poolse regering heeft vrijdag 23 februari aan het Franse persagentschap AFP meegedeeld dat een akkoord over de Oekraïense graaninvoer nog veraf is. Poolse boeren blokkeren al weken de grensovergang met Oekraïne uit onvrede met opgeschorte Europese importtarieven en quota voor landbouwproducten uit het deels door Rusland bezette land.
Meer artikelen bekijken