Startpagina Actueel

Inzetten op gevarieerd pakket aan ecoregelingen

Klimaatmitigatie en -adaptie, bodemkwaliteit, biodiversiteit, dierenwelzijn, waterkwaliteit: het zijn belangrijke kapstokken bij de uitwerking van ecoregelingen in het ontwerp Vlaams Strategisch GLB-plan. Dat bleek uit een antwoord van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Ludwig Vandenhove (SP.A) in de commissie Landbouw.

Leestijd : 2 min

De Europese commissie heeft een vrijblijvende voorbeeldlijst van landbouwpraktijken gepubliceerd die de lidstaten vanaf 2023 potentieel zouden stimuleren via de zogenaamde ecoregelingen. Het Portugees voorzitterschap hoopt voor de bijsturing van het GLB een politiek akkoord te bereiken in de loop van mei tussen de Europese commissie, de Raad en het Europees parlement.

De voorbeeldlijst van ecoregelingen moet gezien worden als ondersteuning voor de lidstaten. “Het is niet zo dat Europa wil dat elke lidstaat dezelfde ecoregelingen toepast. Wel moeten de ecosteunmaatregelen voorafgaand aan de Europese commissie ter goedkeuring worden voorgelegd”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits.

Overleg klankbordgroepen

Zoals bekend is de GLB-hervorming met 2 jaar uitgesteld. “Wij zitten niet stil en werken hard verder aan de opmaak van het Vlaams Strategisch GLB-plan, in nauw overleg met alle stakeholders en de klankbordgroepen.” Welke ecoregelingen uit de bus zullen komen, is voorwerp van verdere analyses.

Gelet op de grote verscheidenheid in de Vlaamse landbouw wordt niet toegespitst op 1 thema. “Het lijkt mij dan ook aangewezen dat we een voldoende gevarieerd pakket van steunmaatregelen uitwerken dat verschillende thema’s omvat, zodat elke land- en tuinbouwer er een stimulans in kan vinden om zijn bedrijfsvoering verder te verduurzamen.”

Kapstokken

Volgens Vlaams minister Hilde Crevits bieden de Europese thema’s die hierbij naar voren worden geschoven, zoals klimaatmitigatie en -adaptatie, bodemkwaliteit, biodiversiteit, dierenwelzijn, waterkwaliteit... alvast voldoende kapstokken. “De concretisering volgt de richting van het Europees besluitvormingsproces. Want alle concrete maatregelen moeten in dat Europees kader passen.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken