Startpagina Actueel

Vlaanderen kent bijna 7 miljoen euro steun toe over de verschillende Covid-19-maatregelen heen

Ook ondernemingen uit de land- en tuinbouwsector maken aanspraak op verschillende steunmaatregelen als gevolg van de coronacrisis. Het totaalbedrag bedraagt tot eind vorig jaar bijna 7 miljoen euro. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) op een schriftelijke vraag van partijgenote Loes Vandromme. Uiteraard zijn heel wat maatregelen nog lopende.

Leestijd : 2 min

Loes Vandromme, Vlaams parlementslid voor CD&V, vroeg aan landbouwminister Hilde Crevits naar een stand van zaken van de toegekende steunmaatregelen in de land- en tuinbouw over de verschillende coronamaatregelen heen. Vele maatregelen zijn nog lopende.

Overzicht steun

Het gaat dan specifiek over de volgende tegemoetkomingen: de hinderpremie en dagpremies, de compensatiepremie, de ondersteuningspremie, het Vlaams Beschermingsmechanisme (omzetverlies augustus-september 2020) en het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme (omzetverlies 1 oktober-15 november 2020).

Er werden 15.276 aanvragen ingediend in het Vlaams Beschermingsmechanisme voor een omzetdaling van minstens 60% in de periode augustus-september 2020.

“Uit de land- en tuinbouw hebben 90 ondernemingen een aanvraag Vlaams Beschermingsmechanisme ingediend”, aldus minister Crevits.

Daarin wordt de topdrie aangevoerd door (Nace-5-code) : fokken van paarden en paardachtigen (18), gemengd bedrijf (14) en teelt van granen (met uitzondering van rijst), peulgewassen en oliehoudende zaden (12).

Fokken paarden

Via het Beschermingsmechanisme (omzetverlies van minstens 60%) werd algemeen in Vlaanderen steun aangevraagd voor bijna 60 miljoen euro. Via dat Vlaams Beschermingsmechanisme werd door land- en tuinbouwondernemingen voor een totaal bedrag van 228.886 euro steun aangevraagd.

De topdrie: 1. Fokken van paarden en andere paardachtigen 60.604 euro, 2. Gemengd bedrijf 34.480 en 3. Teelt van groenten, meloenen en wortel- en knolgewassen 28.734 euro.

In de bijhorende tabel geven we een overzicht van de (voorlopig) toegekende steun over de verschillende coronamaatregelen heen.

Lieven Vancoillie

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken