Startpagina Actueel

Chinese import van maïs blijft maar verder groeien

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts van DLV, geeft weer een inkijk in de evoluties van de wereldmarkten van koolzaad, soja, maïs, tarwe en zuivel. Zo is onder meer opvallend hoe China verder massaal maïs inkoopt. Hieronder geven we een marktanalyse.

Leestijd : 3 min

In dit overzicht, gebaseerd op de marktevoluties van begin februari, gaan we dieper in op de internationale ontwikkelingen van de markten in koolzaad, soja, maïs en tarwe.

Koolzaad

Begin februari is de prijs voor Europese koolzaadolie gestegen tot boven 1.000 euro per ton, en dat voor het eerst sinds augustus 2012. “Dit komt door de sterke vraag vanuit de voedingssector en China en compenseert de daling van het dieselverbruik door corona. De markt voor Canadese canola raakt ondertussen wel oververhit. De vraag is er momenteel te hoog voor de kleinste oogst van de voorbije 5 jaren, zowel voor de binnenlandse crush als voor de export”, aldus Raf Beyers.

De prijzen bevinden zich op het hoogste niveau sinds 2008. Het Europese koolzaad is extreem goedkoop in vergelijking met Canada. In deze context zagen we de voorbije weken dan ook verdere prijsstijgingen op de Europese markt.

Soja

Na gevoelige prijsdalingen van soja eind januari stabiliseerde de sojamarkt zich begin februari. De markt kan moeilijk naar beneden door de heel krappe Amerikaanse balans en de aanhoudende exportverkopen richting China. “De financiële fondsen bleven begin februari relatief stil. In Zuid-Amerika zien we ondertussen alsmaar meer regen opduiken in de voorspellingen.”

In Argentinië staan de gewassen er nog altijd niet perfect voor, maar een verdere daling van het productiepotentieel is stopgezet. Dit moet verder opgevolgd worden. In Brazilië zien we op sommige plaatsen zelfs té grote neerslaghoeveelheden, met mogelijke productieverliezen en vertraging van de oogstwerkzaamheden tot gevolg.

Maïs

China speelt begin februari weer een hoofdrol, deze keer op de (Amerikaanse) maïsmarkt. “De markt reageert verbaasd op de massale Chinese maïsaankopen. De wekelijkse exportverkopen zouden 7 tot 7,5 miljoen ton bedragen, wat een absoluut record zou zijn. Alsmaar meer analisten spreken nu van een totale Chinese maïsimport van 25 miljoen MT”, duidt Raf Beyers.

Momenteel zou al 75 % van de jaarlijkse Amerikaanse export-target zijn bereikt (versus 54 % gemiddeld deze tijd van het jaar). “Verder ligt de focus vooral op Zuid-Amerika. Gezien de moeilijke start van de sojabonenoogst in Brazilië door de regen is men zich alsmaar meer vragen aan het stellen over de omvang en de timing van de 2de oogst maïs. Een kleinere en latere oogst kondigt zich aan.”

Beter gaat het in Argentinië. Een lokale vertegenwoordiger van USDA ziet de Argentijnse maïsproductie op 47 miljoen MT, slechts een tikkeltje lager dan het recente USDA-rapport. Het rapport meldt dat de regen in de 2de week van januari verdere degradatie van de oogstschatting heeft voorkomen.

Tarwe

Eind januari deelden de tarweprijzen mee in de klappen en ondervonden de druk van de dalende soja- en maïsprijzen. De tarwemarkt had wat moeite om begin februari te herstellen van de prijscorrectie van de voorbije weken. “De financiële fondsen namen weer wat winst en verkochten hun posities. Door de hoge prijzen van de voorbije weken slabakt de internationale vraag een beetje”, stelt Beyers.

Zo blijft Egypte momenteel opvallend afwezig. Verder waren er begin februari nieuwe geruchten over de Russische exportheffing. Zoals eerder bekend bedroeg deze vanaf 15 februari 25 euro per ton en vanaf 1 maart 50 euro per ton, maar nu zou er ook vanaf 1 juni een heffing komen van 70 % op de tarweprijs voor het deel boven 200 dollar. Er werd hierover nog niets beslist, maar momenteel staan de prijzen voor de nieuwe oogst wel boven deze drempel. Het ziet er dus naar uit dat we niet onmiddellijk van de heffing verlost zijn.

LV

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken