Startpagina Landbouw en Erfgoed

Boerke Waas maakt gekookt spek opnieuw hip

Gekookt spek is opnieuw hip in het Waasland. Daar zorgen 6 slagers voor. Zij blazen de aloude traditie van het gekookte spek nieuw leven in en worden daarvoor beloond met het label van officieel erkend streekproduct.

Vlees koken is een oude bewaringstechniek van toen er nog geen koelkasten en diepvriezers bestonden. Andere manieren om vlees langer te kunnen bewaren, waren pekelen (zouten) en roken. Het koken van spek werd als bewaartechniek vooral in de winter gebruikt op boerderijen in het Waasland. Gekookt spek was tot voor kort enkel te verkrijgen bij een beperkt aantal slagers, maar de 6 Wase slagerijen van Boerke Waas zetten de bereiding opnieuw op de kaart.

Idee begon te leven op een fietsnamiddag...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Landbouw en Erfgoed

Ronald Vanderkelen uit Overijse is een van de laatste professionele tafeldruiventelers

Landbouw en Erfgoed In de hoogdagen van de Vlaams-Brabantse tafeldruif telde de Druivenstreek – ten zuidoosten van Brussel – zo’n 3000 telers, die in totaal circa 35.000 serres hadden. Door diverse crisissen en de hoge verwarmingskosten in de klassieke serres slankte dat aantal door de jaren heen af. Momenteel telt de streek amper nog 5 professionele telers. Ronald Vanderkelen uit Overijse is een van hen.
Meer artikelen bekijken