CAG en ILVO bundelen krachten voor webinar 50 jaar na grote Boerenbetoging 1971

Op 23 maart is het 50 jaar geleden dat een grote boerenbetoging door Brussel trok.
Op 23 maart is het 50 jaar geleden dat een grote boerenbetoging door Brussel trok. - Foto: CAG-ILVO.

Op 23 maart is het exact 50 jaar geleden dat 100.000 boeren door de straten van Brussel trokken. Ze betoogden tegen de hervormingen van het Plan Mansholt.

Europees landbouwcommissaris Sicco Mansholt wilde begin jaren 1970 de boerenstiel moderner en grootschaliger maken. Hij mikte daarbij onder andere op een halvering van het aantal landbouwers (van 10 naar 5 miljoen). Op 23 maart 1971 kwamen boeren daartegen massaal op straat in de hoofdstad. Het was een van de grootste betogingen van de 20ste eeuw in Brussel en wellicht de allergrootste boerenbetoging in het naoorlogse Europa..

Schrijf nu in voor webinar op dinsdag 23 maart

Die manifestatie heeft een bijzondere plaats ingenomen in het collectieve geheugen van Belgische landbouwers Waar kwam de onrust en woede vandaan? Wie was Mansholt? Had Europa het (niet) goed voor met de landbouw(ers)? En misschien belangrijker nog, wat was de impact en de nalatenschap van de betoging? Kunnen we vandaag met een andere bril terugkijken naar het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid? Daarover vertellen CAG en ILVO graag meer tijdens een webinar op 23 maart, van 12 uur tot 13.30 uur.

Experten blikken terug op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Gesprekken worden afgewisseld met archiefbeelden en getuigenissen over de betoging en haar nalatenschap.

· Welkomstwoord door Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits

· “Vroeger is niet nu, omdat…” door Frans Timmermans, vice-voorzitter Europese Commissie en bevoegd voor de Green Deal

· 50 jaar terug: het gezinsbedrijf als kern van de naoorlogse landbouw in België, door Prof. Yves Segers (CAG en KU Leuven)

· Wat voor een man was de landbouwhervormer Sicco Mansholt?, door Frank Westerman, auteur van onder meer De Graanrepubliek

· ‘Geen boer op het veld!’ Hoe de betoging in Brussel verliep., door dr. Chantal Bisschop (CAG) en Laura Danckaert (CAG)

· Resultaten en gevolgen van het Mansholtplan en de grote boerenbetoging. Wat zindert er door in het landbouwbeleid vandaag?, door Noël Devisch (oud-voorzitter Boerenbond), Prof. Yves Segers (CAG en KU Leuven) en Joris Relaes (ILVO)

U kan hier inschrijven voor het webinar op 23 maart, 12u-13u30. U kan het programma altijd nakijken op de websites van CAG en ILVO.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent