ILVO en Curando werken samen rond kleinschalige machines voor de lokale verwerking van voedsel
Zorggroep Curando werkt op de site van het kasteeldomein Patershof in Beernem een project met ILVO uit. Daar onderzoekt ILVO hoe kleinschalige machines voor de lokale verwerking van voedsel kunnen worden ingezet.
Zorggroep Curando breidt dat domein met 11 ha uit. Bedoeling is om daar ook verder in te zetten op gemeenschapsondersteunende initiatieven. “De zorggroep wil ook werk maken van het ondersteunen van de kleinschalige en lokale teelt van groenten en fruit en een duurzame verwerking hiervan tot voedsel”, zegt Dirk Lips, algemeen directeur van Zorggroep Curando.
Lokale verwerking van voedsel
Hiervoor werkt de organisatie samen met het ILVO, het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek. ILVO onderzoekt op die site op vraag van Curando hoe kleinschalige machines voor de lokale verwerking van voedsel kunnen worden ingezet.
“Dit onderzoek past perfect in de visie van Curando. Wij staan als organisatie voor een geïntegreerd zorgaanbod waarin we mensen met een uitgebreid gamma aan thuisondersteunende diensten zo lang mogelijk thuis willen laten wonen. Sinds maart 2020 startten we een nieuwe dienstverlening maaltijden aan huis in deze regio op. We bereiden in eigen keukens de maaltijden en leveren die warm aan huis.”
Op termijn heeft Curando de ambitie om nog meer mensen te laten genieten van de dienstverleningen. “Als we hen dan ook kunnen bedienen met lokaal gekweekte en verwerkte groenten en maaltijden dan zou dit een mooi verhaal zijn”, aldus directeur Dirk Lips.