Getrokken voertuigen uit de Mecanic Show van Libramont toegelicht

Mechanisatie

In een eerder artikel bespraken we reeds de noviteiten die gepresenteerd werden in de Mecanic Show van de beurs van Libramont, die eind juli 2022 doorging.

Kampioen bij de stieren, Folklore de Fooz, van fokkers Michel en Cédric Lefevre (Seneffe).

BWB-prijskamp Libramont 2022: de terugkeer langs de grote deur!

Vleesvee

Na 2 jaar onderbreking kon op zaterdag 30 juli de 32e nationale prijskamp voor het Belgisch witblauwe ras in Libramont opnieuw doorgaan tijdens de 86e landbouwbeurs. Traditiegetrouw is deze prijskamp een jaarlijkse hoogdag voor de witblauwfokkerij van het land.

Kijken en kuieren tussen de standen... een dagje Libramont is puur genieten.

Opnieuw bijna 200.000 bezoekers present op Beurs van Libramont

Beurs van Libramont

De Beurs van Libramont staat er weer. Tussen 29 juli en 1 augustus zakten niet minder dan 198.932 bezoekers af naar de grootste landbouwbeurs in openlucht in Europa. De tweedaagse bosbouwdemonstraties die hierop volgden in Bertrix konden 37.763 bezoekers bekoren.

Gilles Manssens en Nicolas Havelange begonnen een samenwerking

Zonnekroon: een teelt met veel uitwegen

Akkerbouw

De teelt van zonnekroon, oftewel silphie, is nog maar weinig bekend in België, maar begint zich toch stilaan te ontwikkelen. Momenteel staat er slechts 20 ha, maar Nicolas Havelange, zaadimporteur voor België, wil dit areaal vergroten omdat hij duidelijk de voordelen ziet. Het CIPF probeert deze voordelen dan ook te bevestigen in meerdere proeven.

Op bezoek bij Château Bon Baron in Dinant

Campagne EuroFoodArt (deel 3): walsen met Waalse wijnen

Libramont

Libramont is een typisch Waalse beurs. De redactie van Landbouwleven kreeg de kans om enkele Waalse streekproducten te leren kennen tijdens een culinaire rondrit, in het kader van de campagne EuroFoodArt “Europese topkwaliteit is kunst”. Lees in deel 3 over onze Waalse wijnen.

Ardeense specialiteiten liggen uitgestald in de etalage.

Campagne EuroFoodArt (deel 2): in het vlees proef je de Ardennen

Libramont

Libramont is een typisch Waalse beurs. De redactie van Landbouwleven kreeg de kans om enkele Waalse streekproducten te leren kennen tijdens een culinaire rondrit, in het kader van de campagne EuroFoodArt “Europese topkwaliteit is kunst”. Lees in deel 2 over de typische Ardeense specialiteiten: Jambon d’Ardenne en Saucisson d’Ardenne.

Anne Delbeke heeft een kudde van 80 geiten. Ze produceren ongeveer 240 l melk per dag, die Anne volledig zelf verwerkt.

Geitenhouderij in Wallonië: Op bezoek bij geitenboerderij ‘Cent Pieds’

Libramont

In het mooie Buvrinnes, op een steenworp afstand van Binche, vinden we Rue de Cent Pieds. Geitenboerin Anne Delbeke vernoemde haar geitenboerderij naar de pittoreske straat.

In Florenville kon de redactie kennis maken met de specialiteiten Plate de Florenville en Pâté gaumais.

Campagne EuroFoodArt (deel 1): ooit Plate de Florenville en Pâté gaumais geproefd?

Libramont

Libramont is een typisch Waalse beurs. De redactie van Landbouwleven kreeg de kans om enkele Waalse streekproducten te leren kennen tijdens een culinaire rondrit, in het kader van de campagne EuroFoodArt “Europese topkwaliteit is kunst”. Lees in deel 1 over Plate de Florenville en Pâté gaumais.

De onbetwiste ster van Libramont is en blijft het Ardens trekpaard.

Paarden op de Beurs van Libramont: Als kiezen moeilijk wordt!

Libramont

Boeiender dan ooit zullen ze zijn… de vele onderdelen waarin paarden de hoofdrol spelen op de Landbouwbeurs van Libramont. Landbouwleven groepeerde ze per locatie op het terrein en per dag. Al wordt het moeilijk kiezen tussen kijken, verwonderd genieten en… bijleren!

Reallifedemonstraties van bosbouwmachines maken van Demo Forest een unieke gebeurtenis in West-Europa. Ontdek het in Bertrix!

Demo Forest toont een duurzaam multifunctioneel bos

Libramont

Na 4 dagen op de Beurs van Libramont worden op 2 en 3 augustus duizenden bezoekers verwacht in het bos van Rossart, waar de 21ste editie van Demo Forest zal plaatsvinden. Deze grote bijeenkomst van de bosbouwsector belooft vele demonstraties en ontdekkingen voor professionals, maar ook voor iedereen die gewoon geïnteresseerd is in de bosbouw.

De machines die geselecteerd zijn voor de Mecanic’Show 2022 worden iedere dag toegelicht in de Grote Ring.

Innovaties terug fysiek getoond tijdens Mecanic Show

Mechanisatie

Voor de Mecanic Show selecteerde de beursorganisatie van Libramont voor deze editie 13 machines. Dat zijn er 3 meer dan de machines die in de virtuele editie van 2020 werden getoond.

Sfeerfoto van de editie 2021 van de Summer Breeding Show. Op eigen kracht gezien de Landbouwbeurs niet doorging en dus met weinig publiek. Dit jaar geldt: met volle kracht vooruit!

Sportpaarden op Libramont: Op volle kracht vooruit!

Libramont

In 2020 en 2021 was er geen Landbouwbeurs in Libramont. De gezondheidscrisis stak er immers een stokje voor. Desondanks ging het Studbook SBS de uitdaging aan in 2021 en werden de fokkers uitgenodigd om deel te nemen aan de grote fokkerijwedstrijd voor sportpaarden. Landbouwleven blikt even terug en veel vooruit…

Tijdens de coronaperiode werd de organisatie in een nieuw jasje gestoken, met nieuwe coöperatieve statuten, een nieuw bestuur en een nieuwe naam Libramont Coopéralia. Het gezellige beursprincipe blijft behouden.

De Beurs van Libramont kijkt uit naar een blij weerzien

Libramont

Na afwezigheid van 2 zomers kijkt iedereen weer uit naar de Beurs van Libramont. De 86ste editie van de beurs voor landbouw, bosbouw, agrovoeding en paarden vindt plaats van vrijdag 29 juli tot en met maandag 1 augustus. Aansluitend kun je op 2 en 3 augustus naar de bosbouwbeurs Demo Forest in het bos van Rossart te Bertrix.

Economisch en ecologisch werken door te frezen

Groenvoorziening

De dertigjarige Sam Butaye uit Wezemaal (Rotselaar) zet het werk verder, waar vader mee begonnen was, namelijk diverse freeswerken. Hierdoor wordt afval op een economisch en ecologische manier verwerkt en zijn terreinen snel (land) -bouwklaar.

Beurs van Libramont in de startblokken

Libramont

Vorige week werd het programma van de Beurs van Libramont en van Demo Forest voorgesteld. Noteer nu al 29 juli tot en met 1 augustus en 2 en 3 augustus in je agenda.

Van links naar rechts: Jean-Pierre Ruelle, Natacha Perat en Jean-Claude Louis, bij de voorstelling van het boek ‘Cheval de travail - Trait contemporain’, op Libramont.

De Libramont-beurs, dé plek voor ontmoetingen

Libramont 2020

In Libramont gaat Jean-Pierre Ruelle nooit onopgemerkt voorbij. Groot van gestalte, camera in de hand, lenzen aan zijn riem... Al 20 jaar lang trekt de Bastenakenaar - overigens een liefhebber van lekker eten en goede wijn - de beurs door om mensen en mooie momenten vast te leggen. Door zijn ervaring en open blik leerde hij de sector in de loop der jaren begrijpen. Hij vertelt ons hoe zijn beeld op de landbouw is veranderd.

Claas heeft ‘rupsennieuws’ bij de Axion 900 en Xerion serie voor 2020 en ‘AdBlue-nieuws’ bij de Arion 500/600 en Axion 800.

Slechts kleine vertraging op uitlevering nieuwe tractoren

Libramont 2020

Eind vorig jaar, hoofdzakelijk tijdens de Agritechnicabeurs, werden er voor 2020 heel wat nieuwe tractormodellen aangekondigd. We zijn ondertussen ruim een half jaar verder, maar ondervinden ook de gevolgen van de coronacrisis. Daarom deden we eens een rondvraag hoe het zit met de uitlevering van de introducties.

Caroline Willems werkt al bijna 25 jaar voor de Beurs van Libramont. Ze ziet landbouwers toenemend via internet of directe bezoeken aan machinefabrikanten informatie inwinnen, maar is ervan overtuigd dat beurzen in een wat andere rol relevant zullen blijven.

Interview met beursmanager Caroline Willems: ‘Libramont is meer dan gewoon een beurs’

Libramont

Elk jaar verwelkomt de Beurs van Libramont eind juli circa 200.000 bezoekers. Zo’n 800 exposanten staan dan voor hen opgesteld op een een terrein van 300.000 m². Dit jaar is door de Covid-19-pandemie alles anders. De beurs is afgeblazen, en dat betekent voor de beurs een miljoenenstrop, legt commercieel directeur Caroline Willems uit. ‘Libramont’ wil met nieuwe initiatieven dichtbij de boer én consument blijven, en in 2021 sterker terugkomen.

De Ferme enchantée trok heel veel kijklustigen.

Libramont in beelden: een geslaagde beurs met zon, en een beetje regen

Libramont

De Libramont-beurs is alweer even gedaan, maar dat we deze editie de volgende jaren zullen herinneren staat wel weer vast. De eerste dag was het puffen, het weekend kenmerkte zich weer door regen en koude. Met het bezoekersaantal van bijna 200.000 kon de organisatie zich best wel tevreden stellen. We zagen alvast heel wat tevredenheid op het terrein. Weeral zagen we dat de beurs genieten is voor het hele gezin. Met deze fotocollage hopen we dat u weer wat fijne herinneringen bovenhaalt.

De daling was dit jaar wellicht te wijten aan de weersomstandigheden met een zeer warme vrijdag en regenachtig weekend.

Bijna 200.000 bezoekers voor 85ste editie Libramont

Libramont

De 85ste editie van de landbouwbeurs van Libramont, die maandagavond afgesloten werd, heeft in totaal 198.051 bezoekers gelokt op vier dagen. Vorig jaar trok de beurs 203.852 bezoekers. Dat is vernomen bij de organisatie. Het bezoekersrecord voor de landbouwbeurs dateert van 2012, toen 219.328 mensen naar het evenement in Libramont afzakten.

La Ferme de l’Abreuvoir (Tournay) richt zich op de korte keten, van biograan tot biobrood. Via crowdfunding verzamelden ze 22.645 euro voor de aankoop van een professionele oven, installatie van een dubbelwandige schoorsteen en aankoop van drie silo’s voor de opslag van graan. Crelan gaf deze laureaat met 1.500 euro een extra steuntje in de rug.

Vijf Waalse crowdfundingsprojecten krijgen extra steun van coöperatieve bank Crelan

Libramont

Net zoals vorig jaar kregen vijf Waalse projecten in de landbouw en agrobusiness een extra financieel duwtje in de rug voor hun vernieuwend idee dankzij een crowdfundingproject dat gesteund wordt door de coöperatieve bank Crelan. De prijsuitreiking van de Coups de Cœur gebeurde op de Beurs van Libramont.

Biggest little farm is een documentaire die een einde maakt aan veel waanvoorstellingen die burgers hebben over het wel en wee op een boerderij.

Grootse idealen in “Het grootste boerderijtje”

Libramont

De documentaire ‘The biggest little farm’, of ‘Het grootste boerderijtje’, toont hoe stadsmussen John en Molly Chester 81 ha dode grond kopen in de Amerikaanse staat Californië, en er een levend én winstgevend ecosysteem van maken. Hoe ze dit financieel bolwerkten, vertellen ze niet. Over hun machteloosheid en twijfel praten ze wel openlijk.

De lagere prijzen zijn te verklaren door onder meer de hervorming van het pachtdecreet in het Waals gewest, dat op 1 januari 2020 van kracht wordt. Daarnaast spelen de lagere rentevoeten een rol.

Prijzen landbouwgrond voor het eerst in vijf jaar niet gestegen

Libramont

Voor het eerst in vijf jaar zijn de prijzen van de landbouwgrond niet verder toegenomen. Dat blijkt uit de barometer van de landbouwgrond die de Federatie van het Notariaat (Fednot) zondag heeft voorgesteld op de landbouwbeurs in Libramont. De federatie wijst er echter meteen ook op dat het moeilijk is om op basis van zes maanden conclusies te trekken.

De stedeling weet niet waar zijn voedsel vandaan komt, welke weg het heeft afgelegd en door wiens handen het voedsel is gegaan vooraleer het in de rekken terechtkomt.

Boeren in de stad: realiteit of utopie?

Libramont

Doen de steden binnenkort aan voedselproductie zonder boeren? Een blik op lokale voedselstrategieën dichtbij huis toont aan dat deze de échte boer niet buiten spel zetten, maar dat het net een stap is om de kloof tussen boer en stedeling te dichten.

Geen stormloop en hitte op eerste dag Libramont

Libramont

De eerste dag Libramont is alweer verleden tijd. Het was rustig in de gangen tussen de vele kraampjes. Mensen schuilden voor de hitte, maar konden ook genieten van al wat er te zien en te beleven viel. Herbeleef hier de eerste dag Libramont met onze fotocollage.