De Libramont-beurs, dé plek voor ontmoetingen

Libramont 2020

In Libramont gaat Jean-Pierre Ruelle nooit onopgemerkt voorbij. Groot van gestalte, camera in de hand, lenzen aan zijn riem... Al 20 jaar lang trekt de Bastenakenaar - overigens een liefhebber van lekker eten en goede wijn - de beurs door om mensen en mooie momenten vast te leggen. Door zijn ervaring en open blik leerde hij de sector in de loop der jaren begrijpen. Hij vertelt ons hoe zijn beeld op de landbouw is veranderd.

Claas heeft ‘rupsennieuws’ bij de Axion 900 en Xerion serie voor 2020 en ‘AdBlue-nieuws’ bij de Arion 500/600 en Axion 800.

Slechts kleine vertraging op uitlevering nieuwe tractoren

Libramont 2020

Eind vorig jaar, hoofdzakelijk tijdens de Agritechnicabeurs, werden er voor 2020 heel wat nieuwe tractormodellen aangekondigd. We zijn ondertussen ruim een half jaar verder, maar ondervinden ook de gevolgen van de coronacrisis. Daarom deden we eens een rondvraag hoe het zit met de uitlevering van de introducties.

Caroline Willems werkt al bijna 25 jaar voor de Beurs van Libramont. Ze ziet landbouwers toenemend via internet of directe bezoeken aan machinefabrikanten informatie inwinnen, maar is ervan overtuigd dat beurzen in een wat andere rol relevant zullen blijven.

Interview met beursmanager Caroline Willems: ‘Libramont is meer dan gewoon een beurs’

Libramont

Elk jaar verwelkomt de Beurs van Libramont eind juli circa 200.000 bezoekers. Zo’n 800 exposanten staan dan voor hen opgesteld op een een terrein van 300.000 m². Dit jaar is door de Covid-19-pandemie alles anders. De beurs is afgeblazen, en dat betekent voor de beurs een miljoenenstrop, legt commercieel directeur Caroline Willems uit. ‘Libramont’ wil met nieuwe initiatieven dichtbij de boer én consument blijven, en in 2021 sterker terugkomen.

De Ferme enchantée trok heel veel kijklustigen.

Libramont in beelden: een geslaagde beurs met zon, en een beetje regen

Libramont

De Libramont-beurs is alweer even gedaan, maar dat we deze editie de volgende jaren zullen herinneren staat wel weer vast. De eerste dag was het puffen, het weekend kenmerkte zich weer door regen en koude. Met het bezoekersaantal van bijna 200.000 kon de organisatie zich best wel tevreden stellen. We zagen alvast heel wat tevredenheid op het terrein. Weeral zagen we dat de beurs genieten is voor het hele gezin. Met deze fotocollage hopen we dat u weer wat fijne herinneringen bovenhaalt.

De daling was dit jaar wellicht te wijten aan de weersomstandigheden met een zeer warme vrijdag en regenachtig weekend.

Bijna 200.000 bezoekers voor 85ste editie Libramont

Libramont

De 85ste editie van de landbouwbeurs van Libramont, die maandagavond afgesloten werd, heeft in totaal 198.051 bezoekers gelokt op vier dagen. Vorig jaar trok de beurs 203.852 bezoekers. Dat is vernomen bij de organisatie. Het bezoekersrecord voor de landbouwbeurs dateert van 2012, toen 219.328 mensen naar het evenement in Libramont afzakten.

La Ferme de l’Abreuvoir (Tournay) richt zich op de korte keten, van biograan tot biobrood. Via crowdfunding verzamelden ze 22.645 euro voor de aankoop van een professionele oven, installatie van een dubbelwandige schoorsteen en aankoop van drie silo’s voor de opslag van graan. Crelan gaf deze laureaat met 1.500 euro een extra steuntje in de rug.

Vijf Waalse crowdfundingsprojecten krijgen extra steun van coöperatieve bank Crelan

Libramont

Net zoals vorig jaar kregen vijf Waalse projecten in de landbouw en agrobusiness een extra financieel duwtje in de rug voor hun vernieuwend idee dankzij een crowdfundingproject dat gesteund wordt door de coöperatieve bank Crelan. De prijsuitreiking van de Coups de Cœur gebeurde op de Beurs van Libramont.

Biggest little farm is een documentaire die een einde maakt aan veel waanvoorstellingen die burgers hebben over het wel en wee op een boerderij.

Grootse idealen in “Het grootste boerderijtje”

Libramont

De documentaire ‘The biggest little farm’, of ‘Het grootste boerderijtje’, toont hoe stadsmussen John en Molly Chester 81 ha dode grond kopen in de Amerikaanse staat Californië, en er een levend én winstgevend ecosysteem van maken. Hoe ze dit financieel bolwerkten, vertellen ze niet. Over hun machteloosheid en twijfel praten ze wel openlijk.

De lagere prijzen zijn te verklaren door onder meer de hervorming van het pachtdecreet in het Waals gewest, dat op 1 januari 2020 van kracht wordt. Daarnaast spelen de lagere rentevoeten een rol.

Prijzen landbouwgrond voor het eerst in vijf jaar niet gestegen

Libramont

Voor het eerst in vijf jaar zijn de prijzen van de landbouwgrond niet verder toegenomen. Dat blijkt uit de barometer van de landbouwgrond die de Federatie van het Notariaat (Fednot) zondag heeft voorgesteld op de landbouwbeurs in Libramont. De federatie wijst er echter meteen ook op dat het moeilijk is om op basis van zes maanden conclusies te trekken.

De stedeling weet niet waar zijn voedsel vandaan komt, welke weg het heeft afgelegd en door wiens handen het voedsel is gegaan vooraleer het in de rekken terechtkomt.

Boeren in de stad: realiteit of utopie?

Libramont

Doen de steden binnenkort aan voedselproductie zonder boeren? Een blik op lokale voedselstrategieën dichtbij huis toont aan dat deze de échte boer niet buiten spel zetten, maar dat het net een stap is om de kloof tussen boer en stedeling te dichten.

Geen stormloop en hitte op eerste dag Libramont

Libramont

De eerste dag Libramont is alweer verleden tijd. Het was rustig in de gangen tussen de vele kraampjes. Mensen schuilden voor de hitte, maar konden ook genieten van al wat er te zien en te beleven viel. Herbeleef hier de eerste dag Libramont met onze fotocollage.

De stadsboerderij van Peas & Love staan voornamelijk op daken. Op de foto de enige locatie op de grond, die ook als hoofdkwartier dient.

Peas & Love wil het denken over landbouw veranderen

Libramont

Het Belgische Peas & Love baat zeven stadsboerderijen uit in Brussel en Parijs. Eén boerderij bevindt zich bij de exclusieve David Lloyd-sportclub in Ukkel. De zes andere stadsboerderijen bevinden zich op daken. Oprichter Jean-Patrick Scheepers gelooft niet dat stadslandbouw de groeiende metropolen van de wereld voeden. “Mijn concept is een manier om mensen dichter bij gewone boeren te brengen.”

Een Lokaalmarkt telt gemiddeld zo’n 300 klanten. In de stad is er een ander aankooppatroon dan in een meer landelijke locatie.

Lokaalmarkt is tevens gezellige ontmoetingsplaats

Libramont

Lokaalmarkt is een wekelijkse en overdekte boerenmarkt met bar en kinderhoek. Intussen zijn er vijf, maar dit is duidelijk geen eindpunt. Tijdens de Forfarmers Ladies Days leerden we het concept beter kennen.

De Floating Farm is een unieke melkveestal in de Rotterdamse haven. Publireportage

Melk van op het water

Libramont

Hoe zullen we in de toekomst de stad voeden, was ook het idee achter de Floating Farm in de wereldhaven van Rotterdam. Sinds midden mei huizen er 32 koeien in een unieke stal op het water. Landbouwleven ging een kijkje nemen.

Het bedrijventerrein is 55 ha, waarvan 30 ha uitgeefbare industriegrond is, maar ook ruimte is voor groenzones.

Veiling Zuid klaar om nieuwe agrobedrijven te ontvangen

Libramont

Het klinkt als een buitenkansje: een plaatsje op het nieuwe bedrijventerrein in Sint-Katelijne-Waver, Veiling Zuid, tussen Antwerpen en Brussel. 30 ha van het 55 ha grote bedrijventerrein staat open voor bedrijven uit de agro-industrie. De grootste troef is de locatie, namelijk dicht bij veiling BelOrta. Het groene karakter en de goede bereikbaarheid van de veiling maakt de aanwezige agribedrijven klaar voor een duurzame toekomst. Vandaag is nog 16 ha beschikbaar.

De laureaten van 2019.

Innovatie in de schijnwerpers tijdens de Mecanic’Show op Libramont

Libramont

Voor 2019 heeft de Commissie Machines en Producten van de beurs van Libramont 16 innoverende machines geselecteerd. Machines voor tuin & park staan dit jaar in de kijker, met drie belangrijke innovaties.

Libramont belooft weer een spectaculaire beurs te worden

Libramont

De 85ste editie van de Beurs van Libramont vindt plaats van 26 tot en met 29 juli. Het belooft met 800 stands, 3.500 dieren en 100.000 m² expositieruimte alvast weer een spectaculaire editie te worden, waarin de landbouw in al haar diversiteit aan bod komt. Aansluitend vindt op 30 en 31 juli de spectaculaire Demo Forest plaats in het bos van Bertrix.

Thomas De Brabander, landbouwarbeider op l’Herbagère, en Urbain Moreaux tonen hun vreugde na het behalen van een bijkomende zege op een prijskamp.

Europese Holstein Confrontatie: een gedeelde passie voor de genetica

Melkvee

Kampioene beste uier in Lausanne, Algemene Kampioene op de Nacht van de Holstein, verschillende kampioenes in Libramont,… het palmares van l’Herbagère-Moureaux uit Flavion oogt indrukwekkend en wordt elk jaar groter. Nu het bedrijf in ons land een grote faam heeft verworven, zoekt het ook een grotere bekendheid in het buitenland.

Stéphane en Ludovic vullen elkaar zeer goed aan op het bedrijf. Vader Stéphane zorgt voor de voeding van de dieren, terwijl zoon Ludovic alles wat met genetica te maken heeft voor zijn rekening neemt. P-Y L.

Europese Holstein Confrontatie:techniek en genetica koppelen voor maximale productie

Melkvee

In het kader van de Europese Holstein Confrontatie 2019 op 12 en 13 april e.k. in Libramont Exhibition, stellen vier Waalse veefokkers hun deuren open op 11 april 2019. Eerder brachten we reeds een bezoek aan de familie Pussemier uit Bois-Seigneur-Isaac. Ook Stéphane en Ludovic Feys, van de fokkerij Horimetz Holstein uit Chièvres, zullen die dag met genoegen de Europese professionelen ontvangen en met hen ideeën uitwisselen over het management en de genetica op hun bedrijf.

Ludovic Feys bij de voorstelling van Hay River, waarmee hij de 5 de  plaats behaalde op de laatste Europese Confrontatie in het Franse Colmar. Dat was het tweede beste Belgische resultaat ooit.

Europese Holstein Confrontatie: alsof een Belgische club tegen Real Madrid speelt! 

Libramont

Uitkomen tegen de Europese top op eigen terrein. Het is geen gewone zaak. Stéphane en zijn zoon zijn ongeduldig. “Telkens we in het buitenland werden uitgenodigd werden we steeds zeer goed ontvangen. We konden daarom slechts teruggeven wat het evenement ons zelf reeds heeft gegeven.”

Le New Holland T6 est doté d’une transmission Dynamic Command  à 24 vitesses avant et arrière.

Noviteiten in de Mecanic’Show van Libramont

Mechanisatie

Twee weken geleden brachten we een eerste bespreking van de machines die in de Mecanic’Show van Libramont aantraden.

Geomow van Vicon regelt automatisch de overlap tussen de front- en achtermaaiers.

Een Mechanic’Show in het teken van grasland

Mechanisatie

Tijdens de Mechanic’Show die dit jaar doorging op de beurs van Libramont stonden machines die een link hebben met het grasland in de bijzondere belangstelling.

Meerdere merken zagen we voor het eerst op Belgische bodem demonstreren, zoals de Kubota-hooibouwmachines.

Meerdere hooibouwmachines demonstreerden voor het eerst op Belgische bodem tijdens grasdemo Libramont

Veeteelt

Na vier dagen beurs in Libramont werd er haast exact tien kilometer verderop in Bras een vervolg aan gebreid met de vijfde editie van de Intenationale Graslanddemo en Infodag. De weergoden waren het evenement wederom gunstig gezind. Iets te gunstig misschien, met temperaturen die richting 30°C gingen. Opmerkelijk is dat er dit jaar heel wat machines voor het eerst in demonstratie op Belgische bodem te zien waren.

203.852 geïnteresseerden brachten een bezoekje aan de Libramontbeurs.

Hitte remt bezoekersopkomst aan de Libramontbeurs

Libramont

Over de Libramont beurseditie van 2018 kunnen we wel zeggen dat het er heet was. Dan doelen we natuurlijk op de buitentemperaturen niet op de sfeer op de beursvloer. Net die hitte remde de bezoekersopkomst. Volgens cijfers van de beursorganisatie ligt de opkomst net geen 4% lager dan vorig jaar en komen we uit op 203.852 geïnteresseerden over de vier beursdagen.

De Boutique de la Bande des Félait verkocht vooral op zondag veel.

Wat dachten de standhouders van de beurs?

Libramont

De meeste standhouders waren het erover eens dat er vrijdag minder volk was. Zaterdag en zondag kwamen er meer bezoekers.

Wat vond u van de beurs van Libramont 2018?

Libramont

Naast de organisatoren en de standhouders, vroeg Landbouwleven ook aan de bezoeker wat die vond van de beurs. Enkele impressies.