Startpagina Actueel

Monique Vervaet: Vrouwen zorgen voor dat ‘tikkeltje anders’

Jaarlijks vieren we op 8 maart ‘Internationale Vrouwendag’. Die dag ontstond in de 20e eeuw toen vrouwen opkwamen voor hun rechten. Ook in de landbouw is dat het geval. Naar aanleiding van de afgelopen Vrouwendag liet Landbouwleven 5 sterke en fiere boerinnen aan het woord over het ‘vrouw zijn’ in de landbouwwereld. Één daarvan is Monique Vervaet van zorg- en geitenboerderij ‘t Eikenhof in Lokeren.

Leestijd : 2 min

Ervaar je de landbouwwereld nog als een echte mannenwereld?

In de landbouw staan mannen het meest in de kijker, maar achter elke vooruitstrevende landbouwer staat een sterke vrouw, al dan niet thuis werkend. Ik denk dat er momenteel in de landbouw nog heel weinig beslissingen genomen worden door de landbouwer alleen. Die doet dat steeds in overleg met zijn vrouw. Vrouwen kijken soms anders naar de kansen of de richting die bewandeld wordt. Dit overleg is heel verrijkend voor het bedrijf. Als vrouw moet je er staan en weten waar je mee bezig bent. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar je merkt aan bedrijven dat er een vrouw mee aan het stuur zit. De combinatie van gezin, het bedrijf en je relatie is heel moeilijk omdat je zo dicht met elkaar leeft. Het is prachtig als het lukt, maar niet evident.

Zijn de taken op het bedrijf nog te stereotiep verdeeld?

Mijn taak beperkt zich deels tot het financiële en administratieve gedeelte, daar ik halftijds buitenshuis werk. De public relations, het ontvangen van groepen en een deel van de thuisverkoop neem ik op mij. Heel wat mensen zijn soms verwonderd dat Peter de verwerking en de verkoop doet. Hij is hier meester kaasmaker en geitenboer. Door de mechanisatie zijn de fysiek zware taken meer verdeeld dan vroeger. Ik ken vrouwen die evengoed met de tractor rijden of mannen die in de verwerking staan. Vaak zorgen vrouwen voor het tikkeltje anders, de aankleding, de uitstraling, de verbreding zijn de extra’s die ervoor zorgen dat een landbouwbedrijf door de burger gewaardeerd wordt.

Voel je je als boerin voldoende gesteund door de overheid?

We hebben jarenlang vrouwelijke schepenen van Landbouw gehad. Zij hebben er mede voor gezorgd dat de landbouw in Lokeren in een positief daglicht stond. En dat voelde goed om gesteund te worden. Zo zijn er de laatste jaren heel wat initiatieven rond educatie, thuisverkoop en verbreding ontstaan. Burgers laten kennismaken met de boer, ontdekken waar ons eten vandaan komt, waardering hebben voor het vele werk, allemaal dingen die broodnodig zijn. Ik hoop dat onze vrouwelijke Vlaamse minister van Landbouw deze moeilijke taak ook kan verwezenlijken. Willen we de komende vijftig jaar nog boerenlandbouw hebben in Vlaanderen, dan zal er nog heel wat werk moeten gebeuren. Hier zullen we sterke vrouwen voor nodig hebben die gesteund worden door mannen met gezond boerenverstand.

Marlies Vleugels

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken