Startpagina Varkens

Landbouworganisaties bezorgd over Afrikaanse varkenspest

De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zijn bezorgd over de gevallen van Afrikaanse varkenspest die recent aangetroffen zijn in enkele Oost-Europese landen. Terwijl de Boerenbond vertrouwt op de rol van het federaal voedselagentschap FAVV, vraagt het ABS dringend overleg met de handel- en transportsector.

Leestijd : 2 min

De Afrikaanse varkenspest is bijzonder gevaarlijk voor de varkensstapel omdat er in tegenstelling tot gewone varkenspest nog geen vaccin tegen bestaat. In een mededeling maakt het ABS melding van het feit dat het uiterst besmettelijke virus vorige week gevonden werd bij twee wilde zwijnen in Tsjechië, nadat het eerder al vastgesteld werd in Rusland en Polen.

"Deze evolutie moet zeker nauw opgevolgd worden. We vertrouwen daarbij op het FAVV, dat de thematiek overigens al geagendeerd heeft voor eventuele maatregelen betreffende de transportstromen uit die landen", zegt Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van de Boerenbond. "We zijn momenteel zelf nog geen vragende partij voor extra maatregelen. Ondertussen roepen we de veehouders op de bioveiligheidsmaatregelen goed op te volgen met betrekking tot ontsmetting, de wisseling van kledij en het niet toelaten dat vreemden in de stallen komen."

Het ABS daarentegen vraagt "dringend overleg met de handel- en transportsector om afspraken te maken over reiniging en desinfectie van materialen en transportmiddelen die terugkeren uit risicogebieden". Net als de Boerenbond roept ook het ABS de veehouders op om alle hygiëneregels te respecteren. Aan buitenlandse medewerkers en toeristen wordt gevraagd geen eten terug te brengen uit deze risicogebieden. De vraag wordt nog nadrukkelijker gesteld aan jagers die naar Tsjechië en Polen gaan.

Belga

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken