Startpagina Actueel

Vlaanderen bekijkt duurzaam alternatief voor uitfasering zoogkoeienpremie

Tegen 2027 wordt de zoogkoeienpremie uitgefaseerd. Dat staat in het regeerakkoord. Voor een duurzaam alternatief kijkt Vlaanderen in overleg in de richting van maatregelen die inzetten op een grotere autonomie inzake eiwitvoorziening.

Leestijd : 1 min

In het regeerakkoord wordt de huidige gekoppeld steun met betrekking tot de zoogkoeienpremie uitgefaseerd. “Dat blijft ook het uitgangspunt bij het onderzoeken van de alternatieve mogelijkheden voor de vleesveesector om zowel de weggevallen inkomenssteun op te vangen als de klimaatdoelstellingen te realiseren waarvoor de betrokken veehouders inspanningen leveren”, zegt Ludwig Vandenhove, Vlaams parlementslid voor SP.A.

Uit cijfers van de periode 2007-2019 blijkt dat de zoogkoeienstapel jaarlijks gemiddeld met 2 % daalt, of 24 % over die voorbije jaren. “Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat die trends zich niet zou doorzetten”, antwoordt Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). “Uit een bevraging blijkt dat de verwachte daling zou verdubbelen als er geen werkbaar alternatief voor de afgeschafte zoogkoeienpremie komt.”

In overleg met stakeholders wordt gekeken naar duurzame alternatieven, en vooral dan in de richting van maatregelen die inzetten op een grotere autonomie inzake eiwitvoorziening. “Die dragen ook tot de klimaatverandering bij.”

LV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken