Marktaandeel bio in Zwitserland overschrijdt kaap van 10 procent

Actueel

De omzet voor biologische levensmiddelen in Zwitserland groeide in 2019 met 5,6% tot een recordhoogte van 3,24 miljard Zwitserse Frank (3,1 miljard euro). Het marktaandeel bedraagt er nu 10,3%.

Het middelenpakket voor de biologische landbouw is een pak kleiner dan die in de gangbare landbouw.

Gangbare gewasbescherming niet giftiger dan bio

Biolandbouw

Kritiek is van alle tijden. Zeker de gangbare landbouw moest de laatste jaren tegen een stootje kunnen: gangbare gewasbeschermingsmiddelen lijken een vergif dat zo snel mogelijk moet worden uitgeroeid. Echter, ook aan – sommige – biologische middelen hangt een prijskaartje voor het milieu. Net als bij gangbare middelen beslist Europa wat kan en niet kan, en moet het etiket worden gerespecteerd.

Stefaan Deraeve kiest voor biologisch, omdat hij gelooft in de filosofie ‘van grondstof naar grondstof’.

‘La vie est belle’ kiest voor bio én vegetarisch

Biolandbouw

Als jong koppel vertrokken Stefaan Deraeve en Katrien Steeman als verplegers naar Rwanda. Ze leerden er noodgedwongen vegetarisch eten, en deelden hun recept met vrienden. Van het een kwam het ander, en inmiddels maakt hun bedrijf ‘La vie est belle’ alweer bijna 30 jaar vegetarische en biologische producten. Dat laatste is geen bijzaak. “Van grondstof naar grondstof, dat is de kern”, aldus Stefaan in een interview.

Landbouwminister Hilde Crevits en Kris Declercq, burgemeester van Roeselare, luisteren naar de uitleg van Luc Maertens, directeur van biohoeve De Lochting.

Biologische landbouw groeit in 1 jaar in Vlaanderen met bijna 10%

Biolandbouw

In 2019 groeide de biologische landbouw in Vlaanderen weer sterk. De biologische oppervlakte en veestapel groeien aan en het aantal biolandbouwbedrijven neemt toe. Het departement Landbouw & Visserij maakte het nieuwe rapport ‘De Biologische Landbouw in 2019’ op. Het werd vrijdagmiddag in Roeselare voorgesteld.

Tijs Boelens verwezenlijkt met ‘de Groentelaar’ zijn biologische landbouwdroom.

Tienerdroom om biologisch te boeren uitgewerkt

Biolandbouw

Tijs Boelens is een man met een visie én een gefundeerde mening. Hij zet zich in voor het Boerenforum naast de noeste arbeid op zijn eigen biologisch bedrijf, de Groentelaar uit Pepingen nabij Halle.

Alex Floré (CSA Rawijs): ‘Kleinere biobedrijven hebben grote nood aan investeringssteun’

Biolandbouw

Alex Floré van CSA-boerderij Rawijs uit Lochristi noemt zichzelf een ‘garnaal’ tussen de ‘walvissen en haaien’. “Voor kleinere biobedrijven zou er een aangepast systeem van investeringssteun op veel kleinere schaal moeten bestaan.”

Lore met Briek, Marianne, Wim en Jasper De Middeleer tussen de nieuwsgierige geiten.

Melkkoeien en geiten vormen hier een compatibel duo

Biolandbouw

Op De Speiboerderij in Sint-Lievens-Esse, een deelgemeente van Herzele, boeren 2 generaties tezamen. Wim De Middeleer maakte in 1998 de stap van gangbare naar biologische melkveehouderij. Zoon Jasper en dochter Lore kozen in 2015 voor biologische geiten. Beide sectoren zijn goed te combineren op één bedrijf.

Lieve Vercauteren vindt dat de biologische sector zich moet blijven ontwikkelen om zo een voortrekkersrol te blijven spelen.

Met een ernstig debat kom je verder dan met een polemiek

Biolandbouw

De biologische sector groeit, maar ontstijgt vooralsnog de niche niet. Volgens directeur Lieve Vercauteren van BioForum is een stapsgewijze groei gezond. Ze denkt dat de agressieve wijze waarop bepaalde ngo’s nu vanwege de coronacrisis roepen om een ‘omwenteling’ naar kleinschalig en ecologisch boeren ongezond is. “De aanval op bijvoorbeeld Boerenbond helpt ons volgens mij niet om een gezond debat te voeren.”