Startpagina Actueel

Heisa over komst grote kippenkwekerij aan Belgisch-Franse grens

Enkele honderden mensen, tussen de 350 en 400, hebben zaterdag gemanifesteerd in Steenwerck, in het noorden van Frankrijk, vlak aan de grens met West-Vlaanderen. Ze protesteren er tegen de komst van een grote kippenkwekerij, waarvoor de vergunning is goedgekeurd ondanks negatieve adviezen.

Leestijd : 1 min

De aanvraag voor het project werd ingediend door het Franse bedrijf Warembourg et fils. Die zou in onderaanneming werken voor het Belgische Leievoeders. Die laatste zou het voedsel voor de kwekerij leveren, en eieren en kippen afnemen, berichten Franse media.

Tot 117.600 kippen

In de kwekerij zouden tot 117.600 kippen kunnen verblijven. De buurt vreest voor hinder. Sebastien Faureau, één van de initiatiefnemers achter de manifestatie van zaterdag, wijst erop dat de kwekerij op amper 300 meter van een school zou komen. "Er zal meer wegverkeer zijn, zonder nog de schade aan het milieu mee te tellen, zoals de vervuiling van grond en water." Daarnaast stelt hij zich ook vragen bij het dierenwelzijn. "Er komen 21 kippen per vierkante meter", aldus Faureau.

Het project komt in de plaats van een vroegere kippenkwekerij, die stopgezet werd na een brand in 2018, maar met 20.000 kippen wel een pak kleiner was. Nu is men van plan om twee gebouwen van elk 2.800 vierkante meter neer te planten. De gemeenten Steenwerck en Sailly-sur-la-Lys brachten een negatief bouwadvies uit. Maar de prefectuur van Noord-Frankrijk (Nord) zette het licht op groen voor de vergunning, na een positief advies van de milieuraad.

Belga

Lees ook in Actueel

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken