Startpagina Actueel

Franse boeren vrezen voor wijn- en fruitoogst na strenge vorst

Na een reeks nachten met strenge vorst vrezen veel Franse wijnbouwers en fruittelers voor hun oogst. De omvang van de schade wordt momenteel vastgesteld, zei de Franse premier Jean Castex tijdens een bezoek aan getroffen boeren in Colombier-le-Cardinal in de zuidelijke regio Ardèche.

Leestijd : 1 min

De Franse premier beloofde extra financiële steun, nadat zijn landbouwminister al hulp uit een rampenfonds voor de landbouw had aangekondigd. Honderden boerderijen zijn getroffen. Wijnbouwers in de Bourgogne of in het Rhônedal verwachten een vrijwel volledig mislukte oogst.

Tot 90 % verlies

Zo spreekt een wijnboer in het departement Landes van minstens 90 % verlies. Na vrij milde en lenteachtige temperaturen eind maart, daalde de afgelopen dagen gedurende een reeks nachten het kwik tot onder nul.

Boeren stookten vuurtjes of staken kaarsen aan in hun velden om hun wijnstokken tegen de vorst te beschermen. De Franse president Emmanuel Macron betuigde zijn solidariteit met de getroffen boeren op Twitter: "Wij staan aan jullie zijde en zullen dat ook blijven".

Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken