Startpagina Actueel

West-Vlaanderen biedt alternatieve watervoorraad aan

De Provincie West-Vlaanderen gaat op zoek naar alternatieve watervoorraden als oplossing voor de landbouw die lijdt onder de grote droogte.

Leestijd : 1 min

Vanaf maandag 10 juli 2017 kunnen landbouwers water ophalen in een grote waterplas aan de Oude Brugseweg in Roksem (Oudenburg) voor het irrigeren van gewassen of voor drinkwater voor dieren. Er is een akkoord bereikt met de eigenaar en de gouverneur bevestigde deze mogelijkheid in een besluit. Hierin is bepaald dat er maximaal 32.000 m³ water kan geput worden. Dit komt neer op een maximale peildaling van 20 cm. Kandidaten moeten een aanvraag richten aan de Middenkustpolder: info@middenkustpolder.be.

Een eerder aangereikt alternatief, een grote vijver op de luchthaven van Oostende, bleek te veel zout te bevatten en is niet geschikt voor gebruik in de landbouw. De provincie blijft zoeken naar alternatieve mogelijkheden.

Op een beperkt aantal plaatsen kan er in West-Vlaanderen wel nog water gecapteerd worden voor irrigatie. Dit kan onder andere in de bevaarbare waterlopen en kanalen van het Leiebekken en van het bekken van Brugse Polders. Een melding of vergunning is hiervoor wel nodig.

Om alle informatie te bundelen richtte de Provincie op 20 juni een centraal info- en coördinatiepunt op. Alle info vind je op www.west-vlaanderen.be/waterschaarste.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken